10 feiten over water bij melkvee

Van voer weten we tot de gram nauwkeurig wat erin zit, wat weten we eigenlijk over water? Hier vindt u 10 feiten over water: over kwaliteit, meten, reinigen en productieverhoging. Wilt u aan de slag? Overtuig uzelf en maak een afspraak voor een vrijblijvende wateranalyse op uw bedrijf.

1. Goed water, meer melk

Uit onderzoek blijkt dat de melkgift tot 3 kilo per dag kan dalen als het water is vervuild met bacteriën. Logisch, want de koe drinkt graag water waar ze niet ziek van wordt en melk bestaat voor 87% uit water. Bij veel bedrijven valt er in de drinkbak nog verbetering te behalen. Een goede aanpak van de waterkwaliteit is goed voor de koeien én de portemonnee.

2. Leiding- of bronwater?

De keuze voor bronwater is vaak een financiële, maar hoe rendabel is die? De besparing wordt vaak teniet gedaan door een teveel aan ijzer, mangaan of methaan en de benodigde aanschaf van een ontijzeraar, beluchter, etc. Belangrijk is dat niet de oorsprong van het water, maar de kwaliteit in de drinkbak bepalend is. De waterkwaliteit verslechtert snel in de stal. Oók bij leidingwater.

3. 'Lekker' water

Koeien weten goed waar in de stal lekker water te halen is. De kwaliteit van het water wordt bepaald door de chemie en microbiologie en dit kan ook een weerslag hebben op de smaak. Veehouders hebben vaak een ontijzeraar of ontharder voor de chemische kwaliteit, maar doen niets aan de microbiologie. Deze ontstaat ook pas na de bron: in de leidingen en de drinkbak. Het verwijderen van biofilm, algen en slijm uit de drinkbak verbetert de smakelijkheid van het water.

4. Is helder ook schoon?

Bacteriën zijn niet te zien met het blote oog. Helder water is dus niet per sé schoon. Door een watermonster te nemen in de drinkbak worden gemeten weet je wat de koe écht drinkt. Groei van kiemen gebeurt in elke stal: buffervaten, PVC- of tyleenleidingen en voerresten dragen daaraan bij. Dit betekent niet dat vervuiling zoals biofilm erbij hoort. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat het water in de drinkbak kiemvrij wordt en blijft.

5. 100 liter per dag!

Melkgevende koeien drinken wel 100 liter per dag. Bij warm weer en een goede productie kan dit oplopen tot 150 liter. Door ervoor te zorgen dat er overal op uw bedrijf goed water in de drinkbak stroomt, zorgt u ervoor dat alle koeien optimaal water kunnen drinken.

6. Mastitisdruk

Mastitis kent meerdere oorzaken, vervuild water draagt daar zeker aan bij. Schoon water verlaagt de infectiedruk in de stal en helpt mastitis voorkomen. Bovendien helpt schoon water de algemene weerstand van de koe. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

7. Veilige reiniging

Chemische middelen zijn niet altijd veilig voor mens en dier en pakken biofilm niet goed aan. Door gebruik te maken van het Watter systeem kun u continu het water schoon houden. Dit komt ten goede aan de waterkwaliteit, veiligheid en de portemonnee!

8. Juist meten

Een meting bij de bron zegt niets over het water dat de koeien drinken. Meet daarom áltijd uit de drinkbak. Alleen dan weet u wat de koeien echt drinken.

9. Weidegang

Slootwater wordt vaak gebruikt tijdens de weidegang. Zorg voor een goede doorstroming, zodat het water niet te lang stil staat in de zon en controleer regelmatig op algen. Door gebruik te maken van het Watter systeem verzekert u zichzelf van perfect water in weide en stal.

10. Bekende bacteriën

Ziekteverwekkers die in het water kunnen zitten zijn onder meer E. coli, Salmonella en Klebsiella. Met het Watter systeem bereikt u de perfecte waterkwaliteit. Daardoor garandeert u de afwezigheid van deze ziektekiemen!

Lees meer over Watter in de melkveehouderij