Help! De meeste desinfectiemiddelen mogen vanaf vrijdag niet meer

Terwijl we aan de vooravond staan van versoepelingen van de coronamaatregelen, wordt er deze week ook een grote streep gezet door de vrijstelling van een heleboel hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen.

Vanaf aanstaande vrijdag 5 maart mogen alle desinfectiemiddelen zonder reguliere toelating niet meer worden verkocht én gebruikt. Dit geldt ook voor alle voorraad al eerder is ingekocht: na donderdag is het niet meer toegestaan deze te gebruiken. Als ondernemer of burger bent u zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels, maar we bieden u graag de helpende hand met deze tips:

  • Veel leveranciers zullen van hun voorraad af willen voor vrijdag. Het gebruik van deze middelen, zelfs als particulier, is vanaf 5 maart verboden. Voorkom een kat in de zak en ga niet in op last-minute voorstellen. Sterker nog: als consument heeft u vaak het recht om ongeopende producten te retourneren. Maak hiervan gebruik om van overtollig voorraad af te komen.
  • Controleer of de middelen die u gebruikt een geldige toelating in Nederland hebben. Op het etiket dient een Nederlands toelatingsnummer te staan en u kunt producten controleren via https://toelatingen.ctgb.nl/. Laat u niet in de luren leggen door buitenlandse of verlopen toelatingen, deze zijn in Nederland niet geldig.
  • Controleer of de toelating overeenkomt met het gebruik dat u voor ogen hebt. Toelatingen zijn zeer specifiek: een middel dat geschikt is voor professioneel gebruik kan niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld klanten en bezoekers. Tegelijkertijd is een oppervlaktedesinfectiemiddel ongeschikt voor toepassing op de huid.

De meest relevante toelatingen die 5 maart aflopen hebben we hieronder opgesomd. Kijk voor alle actuele informatie op https://www.ctgb.nl/onderwerpen/coronavirus---desinfectie/vrijstelling.

  • de vrijstelling voor niet-geregistreerde handdesinfectiemiddelen met min. 70% ethanol of 75% isopropylalcohol. Dit betekent dat desinfectiemiddelen zonder toelating niet meer gebruikt mogen worden, ook al bevatten ze voornoemde ingrediënten.
  • de verruiming van toegelaten handdesinfectiemiddelen met een virusclaim voor professioneel gebruik. Dit betekent dat middelen die zijn toegestaan voor een specifieke, professionele toepassing (bijv. gezondheidszorg) niet meer door andere sectoren, klanten en bezoekers mogen worden gebruikt.
  • de verruiming van toegelaten handdesinfectiemiddelen zonder virusclaim voor professioneel gebruik. Dit betekent dat toegelaten middelen zonder virusclaim, waarvan verwacht mag worden (bijv. op basis van de samenstelling) dat ze virucide zijn, maar dit niet hebben bewezen, niet langer gebruikt mogen worden ter bestrijding van virussen.
  • de vrijstelling van toegelaten oppervlaktedesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik in de zorgsector. Dit betekent dat oppervlaktedesinfectiemiddel op basis van ethanol, 1-propanol, 2-propanol, natriumdichloorisocyanuraat(dihidraat) en natriumhypochloriet zonder toelating voor de zorgsector niet langer gebruikt mogen worden in de zorgsector.

Over de auteur

Reinoud Homan Msc - Microbioloog Watter

Reinoud Homan, Msc

Reinoud is als moleculair microbioloog werkzaam voor Watter BV en houdt zich dagelijks bezig met wet- en regelgeving omtrent biocides.