Overslaan en ga direct naar de inhoud

Limburgse hygiëne door zekerheid water

In Venray staat het bedrijf InCare BV. Op het eerste gezicht een onbekende bedrijfsnaam, maar het is zeer waarschijnlijk dat menig persoon in aanraking is geweest met hun producten. InCare produceert namelijk wet wipes, vochtige doekjes, waaronder de huismerk reinigingsdoekjes van een internationale discounter en babybillendoekjes. Sinds de coronapandemie is echter ook de vraag naar medical grade-desinfectie doekjes gegroeid en dat betekent dat de producten die van de band rollen, nog scherper gecontroleerd dienen te worden.

InCare produceert onder meer Sweeps

Kwaliteitscontrole

“Nou, onze interne kwaliteitscontrole is altijd al heel scherp geweest, hoor.” Aan het woord is Wendy Beks, Quality Assurance (QA) officer bij InCare. Samen met haar team en dat van Quality Control is ze al jaar en dag verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole binnen het bedrijf. “Wij dragen er zorg voor dat alle pakjes, folies en clips helemaal in orde zijn voor ze geleverd worden. Daarnaast is het ook onze verantwoordelijkheid om de binnenkomende goederen te controleren.”

Controle aan de poort en de uitgang: klinkt als een waterdicht systeem. “Grappig dat je dat zegt. Tussen de in- en uitgang gebeurt er natuurlijk een hoop en toevallig was de waterkwaliteit één van onze uitdagingen.” vertelt de Limburgse, “Op de mengafdeling gebruiken we water om lotions te maken die gebruikt worden voor bevochtiging van de producten. We hadden een aanhoudend probleem met de hardnekkige bacterie Methylobacterium, die in onze wekelijkse controle telkens opdook. Aangezien de wet wipes onder meer gebruikt worden voor babybillen vinden we kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Dit betekende dus veel uitval en afkeur. We waren erop gebrand om dit probleem te tackelen.”

Op zoek naar een structurele oplossing

Het bleek echter niet eenvoudig om het proceswater op orde te krijgen. “We gebruiken leidingwater, dus dat komt schoon binnen. Bovendien wordt het langs UV-filters geleid voor het in een buffertank terecht komt. We reinigden de leidingen wekelijks met chemicaliën en daarnaast nog elk kwartaal met hogere doseringen. Dit leverde veiligheidsrisico’s op en de kans op residuen in de producten. Om over de kosten maar te zwijgen. Bovendien bleek de vervuiling niet weg te krijgen.”

Wendy stuitte vervolgens min of meer toevallig op desinfectiebedrijf Watter, dat een machine heeft ontwikkeld die ter plekke een duurzaam desinfectiemiddel maakt uit slechts zout en water. Door haar achtergrond in microbiologie leek deze in-situ technologie veelbelovend, maar InCare wilde eerst zien en dan geloven: “We hebben het Watter-systeem eerst enkele weken op proef genomen en na één week was al duidelijk dat het heel goed werkt. De kiemdruk is sinds ingebruikname totaal verdwenen en de Methylobacterium hebben we nooit meer teruggezien.”

Wet wipes over de lopende band

Watter minimaliseert veiligheidsrisico's

InCare is daarom vlot overgegaan tot aanschaf: “De voordelen zijn voor ons erg duidelijk: het werkt goed, wat het allerbelangrijkst is, het is veilig in gebruik en de gebruikskosten zijn nihil. Waar we Watter gebruiken zijn geen andere reinigingsmiddelen meer nodig. Dit scheelt in aanschaf, transport en opslag van chemicaliën. Mijn werk bestaat uit het minimaliseren van veiligheidsrisico’s en met Watter snijdt het mes aan twee kanten: het water dat we gebruiken is gegarandeerd goed en we gebruiken geen gevaarlijke chemicaliën meer.”

Wendy ziet Watter als de toekomst van desinfectie: “We zoeken met z’n allen naar manieren om efficiënter en duurzamer te werken. Onze voorheen gebruikte chemicaliën zijn de deur gewezen en daarmee zijn ook de afvalstromen geslonken. Daarnaast hebben we een flinke kostenbesparing gerealiseerd en tegelijkertijd de productie verbeterd. Ik kan het iedereen aanraden.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de samenwerking tussen InCare en Watter? Of wilt u weten wat het Watter systeem voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer 0592 715 300 of via het contactformulier. We vertellen u graag meer!

Download gratis

Whitepaper: Over proceswater

De whitepaper "Over proceswater" gaat dieper in op onze methode om biofilm te verwijderen in het leidingsysteem. Vraag 'm nu gratis aan.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.