Het hoofd weer boven water

Maatschap Bergsma-de Jong kende jarenlang zware tijden. Het melkveebedrijf in Suwâld had al veel kosten gemaakt aan de veearts en diergezondheidsonderzoeken, maar kwam de ziektes op het bedrijf niet te boven. De slechte melkprijs leek de genadeklap te zijn voor de familie, tót de nieuwe voeradviseur hem adviseerde Watter op te bellen.


Minne Bergsma heeft in 2018 een grotere melktank geplaatst op zijn bedrijf. Sinds zijn bedrijf is voorzien van schoon water produceren zijn 60 koeien jaarlijks namelijk 100.000 liter meer. Het bleek een gouden zet van de voeradviseur om eens het water te onderzoeken, maar had dat niet eerder gekund?


“Het water was nooit een probleem.” vertelt de Friese melkveehouder, “Ik heb voor €20.000,- onderzoek laten doen naar mycoplasma, maar na een blik in de drinkbak wisten ze me te vertellen dat het water in orde zou zijn.” Niets bleek minder waar: ondanks het gebruik van leidingwater bevatte het water in de drinkbak meer dan 150.000 kiemen per milliliter. Met Watter is dat nu nul!


“De ziektekiemen bleken enorm veel druk uit te oefenen op de weerstand van de koeien.” legt Minne uit, “Toen de vervuiling uit de bakken verdween namen de klauw- en uierproblemen af. De koeien zijn gezond en ik sta weer met plezier in de stal. Bovendien heb ik door de microbiologen ontzettend veel geleerd over de waterkwaliteit.”.


De productie van het melkveebedrijf is hoger dan ooit tevoren. Zelfs de vaarzen produceren tussen de 38 en 41 kg, waar dit vroeger 30 kg was. Alle cijfers bevestigen zijn gevoel in de stal: de koeien zijn gezonder en presteren daardoor beter. Minne adviseert daarom alle collega-melkveehouders om in ieder geval een watermonster te nemen: “Ik dacht dat mijn water goed was, maar met de kennis van nu zat er zichtbaar biofilm in. Velen vinden een slijmlaag in de drinkbak normaal, maar met Watter merk je pas wat echt schoon water betekent voor je bedrijf.”.

tel. 0592 715 300

 
Zwedenlaan 12
9403 DE Assen

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

©2020 by Watter B.V.