Legionellabestrijding met Watter kan breder worden toegepast

 

Legionellabestrijding met Watter kan de komende jaren breder worden toegepast, zo heeft het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocides (Ctgb) bekend gemaakt. Na onder meer een effectiviteitsstudie door TNO in 2012 is Watter toegelaten voor de beheersing van Legionella in o.a. koeltorens en proceswater, maar de toepassing op drinkwater was beperkt tot de zogenaamde prioritaire inrichtingen. Het Ctgb heeft nu besloten dat de beperking tot prioritaire inrichtingen zal komen te vervallen.

Reactie op Zembla

In een uitzending van Zembla in december 2018 was te zien dat niet-prioritaire inrichtingen, zoals serviceflats of seniorencomplexen, geen adequate Legionellabestrijding kunnen uitoefenen. Hierdoor lopen de kwetsbare bewoners volgens het RIVM meer risico op legionellose, oorzaak van onder meer de veteranenziekte.

In een reactie beloofde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de situatie zou worden aangepakt. Nu is bekend gemaakt dat de typische Nederlandse beperking tot prioritaire instellingen zal komen te vervallen met de invoer van de Europese Biocidenverordening. Tot die tijd kan er een uitbreidingsaanvraag worden ingediend voor de toelating, bijvoorbeeld wanneer er redelijkerwijs geen andere mogelijkheden zijn de microbiologische verontreiniging te bestrijden of te voorkomen.

Drinkwater veilig zuiveren

Het is 20 jaar geleden sinds de Legionella uitbraak onder bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel 32 doden veroorzaakte. Sindsdien zijn de regels aangescherpt, maar de bestrijding in (drink)water blijft een lastige klus: een toegepast middel moet niet alleen effectief, maar ook veilig zijn. In 2012 concludeerde TNO al dat klassieke methodes in vele toepassingen niet of nauwelijks praktisch toepasbaar zijn en dat het Watter wel een adequate oplossing is.

Het Watter systeem maakt ter plekke een duurzaam desinfectiemiddel uit water, stroom en zout. Het middel is in lage concentratie zeer effectief, maar onschadelijk voor mens en milieu. Met het systeem wordt transport en opslag van schadelijke chemicaliën overbodig en is onder- en overdosering niet mogelijk.