Schoon drinkwater voor uw koeien

Ontdek het Watter Systeem

Ervaar de voordelen van schoon drinkwater

Een koe drinkt gemiddeld rond de 120 liter per dag. En ze heeft daarbij niet de keuze welk water ze drinkt. Als het vervuild is, kan ze niet anders dan vervuild water drinken. Ook de melk die uw koeien produceren bestaat voor 70% uit water. Dan moet dit toch goed zijn? Schoon water is de basis voor een goede voeropname, hogere melkproductie en het reduceren van uitbraken van E. Coli, Mastitis en Coccidiose.

  • ✓  Koeien drinken beter

  • ✓  Verbeterde voeropname

  • ✓  Gezondere koeien

  • ✓  Schonere leidingen

  • ✓  Verhoogde productie

  • tevreden melkveehouder tiesema"Beter water is goed voor de gezondheid en vruchtbaarheid."
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ynze Tiesema, Langezwaag

Gratis adviesgesprek op locatie

Onze wateradviseurs komen graag langs.

Veelgestelde vragen over drinkwater voor koeien

Nee, slijm in de drinkbak is bijna altijd terug te leiden naar biofilm in de waterleiding. Het is dus niet het resultaat van kwijl van de koeien, maar een verontreiniging van het drinkwater en dus een bron van ziektekiemen.

Biofilm is een slijmlaag van bacteriën, schimmels en voedingstoffen dat zich opbouwt in de leidingen en drinkbak. Om biofilm goed te verwijderen is het nodig om de micro-organismen uit te schakelen. Met Watter bent u er zeker van dat de biofilm op veilige wijze uit uw leidingen en drinkbak verdwijnt en wordt voorkomen dat het zich opnieuw opbouwt. Het doorspoelen van leidingen zal het probleem alleen verplaatsen en de inzet van chemicaliën kan de gezondheid van uw dieren negatief beïnvloeden.

Uw koeien drinken uit de drinkbak. Het water dient daarom op die plek schoon te zijn. Het verwijderen van mest en voerresten is een goede eerste stap, maar helpt niet tegen de bacteriën in het water. Heeft u al wel eens watermonsters genomen op de plek waar de dieren drinken?
Kijk dan eens goed naar de uitslag: het drinkwater wordt goedgekeurd wanneer er minder dan 10.000 bacteriën per milliliter inzitten, maar dat is nog niet per sé schoon. Als hiervan een groot deel ziekteverwekkers zijn, zoals E. coli of Salmonella, dan is dit een ware aanslag op de gezondheid.

Het Watter systeem doodt de Salmonella bacterie in het drinkwater. Drinkwater is de voornaamste bron van Salmonella-infecties, maar dat betekent niet dat uw koeien niet op een andere manier nog Salmonella kunnen oplopen. Maar kans wordt aanzienlijk beperkt met een Watter systeem.

U verkleint het risico op Mastitis aanzienlijk! Drinkbakken zijn een bron van ziektekiemen, onder meer die van klinische en subklinische mastitis. Met Watter is het water helemaal schoon en uitgesloten als infectiebron.

Een groot deel van uw kosten en arbeid zit in het voer van de dieren. Het drinkwater beslaat echter twee keer zoveel van het rantsoen. Schoon water zorgt ervoor dat voer beter wordt benut en tegelijkertijd dat de energie niet wordt verspild aan het afweersysteem.

Schoon water dat uw bedrijf binnenstroomt moet nog een lange weg afleggen totdat het bij uw dieren belandt. Denk aan buffer- en breektanks, hoge temperaturen door melkkoeling, drukverschil en misschien wel toevoegingen als medicijnen en mineralen. Deze zorgen voor groei van biofilm in zelfs het beste water. Enkel de kwaliteit van het water op de drinkplek is van belang.

Zelfs een gezonde koe heeft last van vervuild water. De kiemen in het water zijn lichaamsvreemd en moeten worden opgeruimd door het afweersysteem van het dier. Dit kost onnodig veel energie. Energie dat het dier uit het voer moet halen en dus niet benut voor de melkproductie.

Al meer dan 10 jaar is Watter expert op gebied van schoon drinkwater. Hierdoor kunnen wij een structurele oplossing bieden waarbij dure en giftige toevoegingen overbodig zijn. Neem contact op en ontdek wat uw voordelen zijn.

Als LTO lid kunt u genieten van extra voordeel. Watter is namelijk de exclusieve partner van LTO Ledenvoordeel om het drinkwater in de veehouderij naar een hoger niveau te brengen. Johan Schuitemaker van LTO zegt hierover: "Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Watter past wat ons betreft dan ook goed in onze visie."

Watter systeem

Het Watter systeem

Sinds 2008 desinfecteren we al drinkwater voor koeien

Weet u zeker of het water dat uw koeien drinken van optimale kwaliteit is? Drinkwater en biofilm zijn vaker dan gedacht de basis voor onverklaarbare uitbraken van bijvoorbeeld E. coli, Salmonella en Mastitis. In onze ervaring blijkt dat melkveehouders het belang van goed drinkwater voor hun koeien onderschatten. Vaak wordt de kwaliteit van het drinkwater nog wel gemeten, echter bij de kraan en niet in de drinkbak. Maar in de leidingen richting de drinkbak schuilt nu net het gevaar. Daar komt vaak biofilm voor wat een verzameling is van bacterien, virusen, schimmels en gisten.

​Watter is al meer dan tien jaar de expert in drinkwater op melkveehouderijen. Als enige in Nederland bieden wij een structurele oplossing voor schoon water tot en met de drinkbak, zonder dat u veel werk moet steken in het schoonhouden van de bakken of het gebruiken van giftige toevoegingen zoals waterstofperoxide of chloor(dioxide). 

​Verzeker uzelf van veilig en 100% schoon drinkwater met de garantie van Watter. Laat ons u informeren over de voordelen op uw bedrijf.

Een Watter systeem op proef?

Wist u dat u het Watter systeem ook eerst kunt uitproberen? Bevalt het niet? Dan halen we de machine weer op. En bent u LTO lid? Dan krijgt u 50% korting op de proefperiode, zodat u erg laagdrempelig kunt testen wat schoon drinkwater voor uw koeien doet.

Alle informatie even rustig nalezen?

Download onze brochure

Wilt u meer weten over wat het Watter systeem voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis brochure aan en lees alle informatie rustig door op een moment dat het u uitkomt.