Wat is een biofilm

Om te weten waarom wij ons bezig houden met biofilm bestrijden, geven we eerst antwoord op de vraag ‘Wat is een biofilm?’ Het is een slijmerig laagje micro-organismen en een hardnekkig gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Op plaatsen waar de micro-organismen in water de kans krijgen om zich aan oppervlakten te hechten, kan biofilm ontstaan. Waar dat is? Bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen wordt of doorheen stroomt. Kent u dat glibberige laagje in het doucheputje? Dat is er een voorbeeld van.

Het gevaar van biofilm

Als we het hebben over het risico en de betekenis van biofilm, hebben we het over de schade die kan ontstaan als er zo’n slijmerig laag in uw water- of procesleidingen ontstaat. Die micro-organismen in de biofilm zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen schimmels en gisten. Anders gezegd: het zijn potentiële ziekteverwekkers die u binnenkrijgt als u water uit zo’n vervuilde leiding op zou drinken. Of ze zorgen voor derving van producten, als het gaat om proceswater.

Waarom biofilm zo hardnekkig is

De micro-organismen hechten zich niet alleen aan de oppervlakte, maar vermeerderen zich en werken zelfs samen. Dat noemen we microcolony formation. Met eiwitten hechten ze zich aan elkaar en vormen ze niet één maar zelfs meerdere lagen. We vergelijken het met een bos, omdat iedere soort binnen de biofilm een eigen taak heeft. Net als alle planten, bomen en dieren in een bos. En daarom is het ook zo hardnekkig. Biofilm verwijderen kan dus een uitdaging zijn. Even terug naar de vraag wat is een biofilm? Een schadelijke samenwerking van micro-organismen die u liever niet in uw water- of productieleidingen of überhaupt in uw leefomgeving wil hebben. Het goede nieuws: wij hebben er iets op gevonden.

Waarom biofilm verwijderen?

De gevaren en nadelen van biofilm worden groter als u binnen uw bedrijf gebruikt maakt van leidingen waarin biofilm kan ontstaan. Ook al voldoet het drinkwater aan de norm, als veehouder lopen uw dieren nog steeds risico op ziekte door aanwezigheid van biofilm in de leidingen van het drinkwater. In de akkerbouw, proces- en foodindustrie verliezen uw producten kwaliteit door micro-organismen in grondstoffen. Logisch en heel verstandig dus, dat u op zoek bent naar oplossingen om de biofilm te verwijderen.

Biofilm verwijderen met chemicaliën

Tot voor kort was het gebruik van desinfectiemiddelen de enige manier. Chemicaliën dus, zoals chloor, bleek of alcohol. Er kleven veel nadelen aan deze manier om biofilm te verwijderen:

  • Giftige middelen, dus schadelijk voor mens en milieu;
  • Chemicaliën zijn duur;
  • Geen optimale werking door verkeerde dosering;
  • Tijdelijke werking, biofilm komt terug.


Biofilm verwijderen met Watter

De nadelen van de traditionele manier van biofilmbestrijding hebben ons gemotiveerd om er iets beters op te vinden. En dat is gelukt. Watter desinfecteert op een duurzame, biologisch afbreekbare manier. Het Watter systeem is een apparaat dat met stroom, zout en water een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Door de elektrolyse van het zout en het water ontstaat er een desinfectiemiddel met meer dan 20 werkzame stoffen.

De voordelen van biofilm verwijderen met Watter:

  • Het is biologisch afbreekbaar en dus veiliger voor mens en milieu;
  • Geen doseringsfouten dus het werkt beter dan chemicaliën;
  • U produceert zelf desinfectiemiddel, dus u verdient het apparaat terug;
  • Biofilm verdwijnt en blijft weg.

Bewezen effectief

Watter werkt bewezen effectief tegen biofilm. En dat is ook extern bewezen. Het is uitvoerig getest door onder andere TNO voor bestrijding van bacteriën, gisten, schimmels, virussen en de desinfectie van oppervlakken, ruimtes, medische instrumenten en watersystemen. Bent u klaar om uw biofilm probleem aan te pakken? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.