Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is biofilm?

Om te weten waarom wij ons bezig houden met biofilm bestrijden, geven we eerst antwoord op de vraag ‘Wat is biofilm?’ Het is een slijmerige laag van samenwerkende micro-organismen die een gevaar vormt voor de gezondheid van mens en dier. Op plaatsen waar de micro-organismen in water de kans krijgen om zich aan oppervlakten te hechten, kan biofilm ontstaan. Waar dat is? Bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen wordt of doorheen stroomt. Biofilm vormt zich in zowel waterleidingen, als in ons lichaam. Watter richt zich uitsluitend op grotere drink- en proceswatersystemen.

Het gevaar van biofilm

Als we het hebben over het risico en de betekenis van biofilm, hebben we het over de schade die kan ontstaan als er zo’n slijmerig laag in uw water- of procesleidingen ontstaat. Die micro-organismen in biofilm zijn bacteriën, virussen schimmels en gisten. Anders gezegd: het zijn potentiële ziekteverwekkers (pathogenen) die u binnenkrijgt als u of dieren water uit zo’n vervuilde leiding zou drinken. In proceswater zorgen voor ze snelle derving van producten en eventueel ook het infecteren van mensen die besmette producten consumeren. Denk hierbij aan de regelmatige terugroepacties van producten in de supermarkt omdat er mogelijk Salmonella in zit.

Waarom biofilm zo hardnekkig is

De micro-organismen hechten zich niet alleen aan de oppervlakte, maar ze werken zelfs samen en verspreiden zich door het waterleidingssysteem. De micro-organismen communiceren door het afscheiden van een stofje, waardoor ze weten hoeveel en welk type micro-organismen er in de buurt zijn. Samen vormen ze een laag op basis van extracellulaire polymere substanties, wat uiteindelijk de slijmlaag wordt. Met eiwitten hechten ze zich aan elkaar en vormen ze niet één maar zelfs meerdere lagen. Daarnaast verspreiden de micro-organismen zich door de rest van het systeem. Dat noemen we microcolony formation. We vergelijken het met een bos, omdat iedere soort binnen de biofilm een eigen taak heeft. Net als alle planten, bomen en dieren in een bos. Even terug naar de vraag wat is een biofilm? Een schadelijke samenwerking van micro-organismen die u liever niet in uw water- of productieleidingen of überhaupt in uw leefomgeving wil hebben. Het goede nieuws: wij hebben er iets op gevonden.

Waarom biofilm verwijderen?

De gevaren en nadelen van biofilm worden groter als u binnen uw bedrijf gebruikt maakt van leidingen waarin biofilm kan ontstaan. Ook al voldoet het drinkwater aan de norm, als veehouder lopen uw dieren nog steeds risico op ziekte door aanwezigheid van biofilm in de leidingen van het drinkwater. In de proces- en foodindustrie verliezen uw producten kwaliteit door micro-organismen in het proceswater. Logisch en heel verstandig dus, dat u op zoek bent naar oplossingen om de biofilm te verwijderen.

Biofilm bestrijden met chemicaliën

Tot voor kort was het gebruik van desinfectiemiddelen de enige manier. Chemicaliën dus, zoals chloor, bleek of alcohol. Er kleven veel nadelen aan deze manier om biofilm te verwijderen:

  • Giftige middelen, dus schadelijk voor mens en milieu;
  • Chemicaliën zijn duur;
  • Geen optimale werking door to hoge of te lage dosering;
  • Tijdelijke werking, biofilm groeit exponentieel (zie afbeelding Voedingscentrum hieronder).

bacteriegroei

Biofilm verwijderen met Watter

De nadelen van de traditionele manier van biofilmbestrijding hebben ons gemotiveerd om er iets beters op te vinden. En dat is gelukt. Watter desinfecteert op een duurzame, biologisch afbreekbare manier. Het Watter systeem is een apparaat dat met stroom, zout en water een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Door de elektrolyse van het zout en het water ontstaat er een desinfectiemiddel met meer dan 20 werkzame stoffen.

De voordelen van biofilm verwijderen met Watter:

  • Het is biologisch afbreekbaar en dus veiliger voor mens en milieu;
  • Geen doseringsfouten dus het werkt beter dan chemicaliën;
  • U produceert zelf desinfectiemiddel, dus u verdient het apparaat terug;
  • Biofilm verdwijnt dankzij continue dosering en blijft daardoor weg;
  • Watter Disinfection Solution wordt in dermate lage dosering toegevoegd, dat het geen residuen (als bijvoorbeeld chloraat) achterlaat.

Bewezen effectief

Watter werkt bewezen effectief tegen biofilm. En dat is ook extern bewezen. Het is uitvoerig getest door onder andere TNO voor bestrijding van bacteriën, gisten, schimmels, virussen en de desinfectie van oppervlakken, ruimtes, medische instrumenten en watersystemen. Bent u klaar om uw biofilm probleem aan te pakken? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Niet geschikt voor jacuzzi's

Let op, het Watter systeem is niet geschikt voor het particulier gebruik van jacuzzi's en de bestrijding van biofilm in jacuzzi's. Er zijn voldoende producten om uw jacuzzie te reinigen beschikbaar op sites als Bol.com.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.