Overslaan en ga direct naar de inhoud
Watter systeem

Schoon drinkwater voor varkens

Zekerheid over het drinkwater van uw zeugen, biggen en vleesvarkens

Weet u zeker of het water dat uw varkens drinken van optimale kwaliteit is? Drinkwater en biofilm zijn vaker dan gedacht de basis voor onverklaarbare uitbraken van bijvoorbeeld E. coli, Salmonella en PIA op varkenshouderijen. Bovendien is schoon water de basis voor een goede voeropname, groei en het voorkomen van onnodig uitval.

Watter is al meer dan tien jaar de expert in drinkwater op varkenshouderijen. Als enige in Nederland bieden wij een structurele oplossing voor schoon water tot en met de nippel, zonder dat u gebruik hoeft te maken van dure en giftige toevoegingen zoals zuur, waterstofperoxide of chloor(dioxide).

Besparen én meer omzet?

Al jaren bewijzen we dat het Watter systeem structurele kostenbesparingen oplevert en de productie per varken verhoogd. Als uw varkens gezonder zijn, verbetert dit de voeropname, vermindert dat uitval en het bevordert de groei van uw dieren. Watter zorgt dus voor een meer rendabele varkenshouderij. Lees ook de verhalen van uw collega's op ons blog.

Verzeker uzelf van veilig en microbieel schoon drinkwater met de garantie van Watter. U kunt onze machine zelfs eerst uitproberen, zodat u overtuigd kunt raken van de werking!

Meer weten over wat veilig water is?

Bekijk hier de grenswaarden voor verschillende dieren vastgesteld door de GD.

Antwoorden op vragen over drinkwater voor varkens

1. Stroomt er schoon water uit mijn nippels?

Uw varkens drinken uit de nippel. Het water dient daarom op die plek schoon te zijn. Heeft u al wel eens watermonsters genomen op de plek waar de dieren drinken? Kijk dan eens goed naar de uitslag: het drinkwater wordt goedgekeurd wanneer er minder dan 10.000 bacteriën per milliliter inzitten, maar dat is nog niet per sé schoon. Als hiervan een groot deel ziekteverwekkers zijn, zoals E. coli of Salmonella, dan is dit een ware aanslag op de gezondheid.

2. Waarom biedt leidingwater of een goede bron geen zekerheid?

Schoon water dat uw bedrijf binnenstroomt moet nog een lange weg afleggen totdat het bij uw dieren belandt. Denk aan buffer- en breektanks, hoge temperaturen, drukverschil en toevoegingen als medicijnen en mineralen. Deze bevorderen groei van biofilm in zelfs het beste water. Enkel de kwaliteit van het water op de drinkplek is van belang.

3. Wat betekent: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden?

Zelfs een gezond varken heeft last van vervuild water. De kiemen in het water zijn lichaamsvreemd en moeten worden opgeruimd door het afweersysteem van het dier. Dit kost onnodig veel energie. Energie dat het dier uit het voer moet halen en dus niet benut voor groei.

4. Hoe verwijder ik biofilm?

Biofilm is een slijmlaag van bacteriën, schimmels en voedingsstoffen dat zich opbouwt in de leidingen. Om biofilm goed te verwijderen is het nodig om de micro-organismen uit te schakelen. Met Watter bent u er zeker van dat de biofilm op veilige wijze uit uw leidingen verdwijnt en wordt voorkomen dat het zich opnieuw opbouwt. Het doorspoelen van leidingen zal het probleem alleen tijdelijk weghalen en de inzet van chemicaliën kan de gezondheid van uw dieren negatief beïnvloeden.

5. Hoe verpest vervuild water de voeropname?

Een groot deel van uw kosten en arbeid zit in het voer van de dieren. Het drinkwater beslaat echter twee keer zoveel van het rantsoen. Schoon water zorgt ervoor dat voer beter wordt benut en tegelijkertijd dat de energie niet wordt verspild aan het afweersysteem.

6. Kan ik gebruik maken van LTO Ledenvoordeel?

Als LTO lid kunt u genieten van extra voordeel. Watter is namelijk de exclusieve partner van LTO Ledenvoordeel om het drinkwater in de veehouderij naar een hoger niveau te brengen. Johan Schuitemaker van LTO zegt hierover: "Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Watter past wat ons betreft dan ook goed in onze visie."

7. Is leidingwater beter of bronwater?

De keuze voor bronwater is vaak een financiële, maar hoe rendabel is die? De besparing wordt vaak teniet gedaan door een teveel aan ijzer, mangaan of methaan en de benodigde aanschaf van een ontijzeraar, beluchter, etc. Belangrijk is dat niet de oorsprong van het water, maar de kwaliteit in de drinkbak bepalend is. De waterkwaliteit verslechtert snel in de stal. Oók bij leidingwater.

8. Zijn chemische middelen veilig voor dieren?

Chemische middelen zijn niet altijd veilig voor mens en dier en pakken biofilm niet goed aan. Door gebruik te maken van het Watter systeem kun u continu het water schoon houden. Dit komt ten goede aan de waterkwaliteit, veiligheid en de portemonnee!

9. Wat zijn de bekende bacteriën voor water?

Ziekteverwekkers die in het water kunnen zitten zijn onder meer E. coli, Salmonella en Legionella. Met het Watter systeem bereikt u de perfecte microbiologische waterkwaliteit. Daardoor garandeert u de afwezigheid van deze ziektekiemen!

10.

Bekijk hier de grenswaarden vastgesteld door de GD voor waterkwaliteit.

Ervaringen van andere varkens boeren die het Watter systeem hebben aangeschaft.

Alle informatie even rustig doorlezen?

Download onze brochure

Wilt u meer weten over wat het Watter systeem voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis brochure aan en lees alle informatie rustig door op een moment dat het u uitkomt.

Altijd in de buurt

Met honderden installaties in heel Nederland is er altijd een tevreden Watter-gebruiker bij u in de buurt. Lees meer ervaringen via de knop hieronder of neem contact met ons op voor een specifieke vraag naar referenties.

Benieuwd wat schoon water u oplevert?

Bel ons tijdens kantooruren op tel. 0592 715 300 of laat een bericht achter via het contactformulier.

Gratis adviesgesprek op locatie

Onze wateradviseurs komen graag langs.