Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is HOCl?

HOCl, of hypochlorigzuur, wordt veelal gebruikt als desinfectiemiddel vanwege de oxiderende eigenschap. Het is zeer effectief tegen bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Daarnaast is het ook een zwak zuur, vergelijkbaar met citrusvruchten.

HOCl wordt geproduceerd met een techniek die Elektrochemische Activatie (ECA) heet. In dit proces wordt een oplossing van water en zout geëlektrolyseerd en daardoor ontstaat het desinfectiemiddel. Dit proces is erg duurzaam, er is immers alleen water, zout en stroom nodig, en de werkzame stof is erg geschikt voor mens, dier en milieu. Wij geloven dat dit de toekomst van desinfectie is.

Hoe wordt hocl gemaakt?

Wat is elektrochemisch geactiveerd water (ECA-water)?

Elektrochemisch geactiveerd water is een milieuvriendelijk alternatief voor de huidige desinfectiemiddelen. Het grootste voordeel is dat het ECA-water het gebruik van de chemische middelen vermindert en terug dringt. Zoals boven staat beschreven kan HOCl worden geproduceerd door middel van de ECA techniek. Dit betekent dat HOCl wordt geproduceerd door middel van het elektrolyseren van een zoutoplossing via de electrochemische activatie. Elektrochemisch geactiveerd water is met een ECA-machine op locatie te produceren, zoals met een Watter-Systeem.

Hoe wordt HOCl toegepast?

Hypochlorigzuur kan in veel gebieden worden toegepast als desinfectie en hygiene erg belangrijk is. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de industrie om proceswater te desinfecteren, in de veehouderij om het drinkwater van vee te desinfecteren of voor legionella- en biofilmbestrijding in drinkwatersystemen. Ook kan het gebruikt worden om oppervlakken en ruimtes te desinfecteren.

Hypochlorigzuur - de natuurlijke desinfectant

HOCl wordt ook door ons eigen lichaam geproduceerd om infecties, veroorzaakt door verscheidenen micro-organismen, tegen te gaan. Het is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Hypochlorigzuur heeft een bactericide en virucide werking, wat betekent dat het bacteriën en virussen doodt, niet zwakker maakt of tegenhoudt, zoals andere middelen. En bij correct gebruik is het niet cytotoxisch (celdodend) voor mensen en dieren.

Wat is het verschil tussen hypochlorigzuur (HOCl) en natriumhypochloriet (NaOCl)?

Natriumhypochloriet, beter bekend als bleekmiddel, is een samenstelling van chloor (Cl) en natriumhydroxide (NaOH). De namen en wetenschappelijke formules van hypochlorigzuur en natriumhypochloriet lijken erg op elkaar, maar het zijn twee verschillende stoffen. Het grootste verschil is te zien in de effectiviteit: er is veel meer bleekmiddel nodig om dezelfde anti-microbe kracht te hebben als HOCl.

Bekijk ook onderstaande tabel voor een meer gedetailleerd overzicht van de verschillen:

  Hypochlorigzuur Natriumhypochloriet
Bekende naam Ge-elektrolyseerd water Bleekmiddel
Wetenschappelijke formule HOCl NaOCl
Productie Door het elektrolyseren van water en zout Door een chemische reactie tussen chloor en natriumhydroxide
Kleur Transparant Vale, groenige geel
Efficacy Uiterst effectief tegen:
  • Bacteriën
  • Virusen
  • Schimmels/gisten
Lagere effectiviteit dan HOCl in dezelfde concentraties
Gevarensymbolen Geen corrosive gevarensymbool milieu gevarensymbool
Bijeffecten Hypoallergeen en zacht voor de huid Irriterend op de huid en gevaarlijk bij inademen

Evenwichtsgrafiek: chloor in oplossing

hypochlorigzuur grafiek

De grafiek hierboven laat zien hoe de samenstelling van chloor verandert in relatie tot de pH waarde in drie fasen van Cl2, HOCl en OCl-. Er kan veel HOCl gemaakt worden als de pH van het water tussen 4.0 en 7.0 is.

Omdat HOCl bewezen heeft de belangrijkste desinfectant te zijn, kan het uiterst effectief zijn als de chloorconcentratie slechts 10-30ppm is. Natriumhypochloriet bevat slechts 5% hypochlorigzuur, wat betekent dat er veel hogere concentraties nodig zijn. De resterende 95% is OCl-, wat een hele lage biocide werking heeft, wordt ongebruikt en verdwijnd met het afvalwater.

Kom in contact

HOCl gebruiken om te desinfecteren?