Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is Listeria monocytogenes?

Listeria, ook wel bekend als Listeria monocytogenes,  is een bacterie die overal in de natuur voorkomt, zoals dieren, groenten en ook in water. Deze bacterie kan zorgen voor de zeldzame infectieziekte: Listeriose. Listeriose komt niet vaak voor, maar kan wel fatale gevolgen hebben. Daarom is een goed werkzaam desinfectiemiddel essentieel.

Listeria bestrijden in de voedingsindustrie

Eén van de voornamelijkste redenen waarom Listeria besmettingen weinig voorkomen, is omdat de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA) er streng op controleert. Mochten ze sporen vinden van schadelijke bacteriën zoals Listeria, dan laten ze door de fabrikant alle producten terugroepen. Naast de directe financiële schade loopt het bedrijf hier mogelijk ook imagoschade door op. Om bacteriën zoals Listeria te bestrijden gebruiken voedselverwerkers vaak chemische desinfectiemiddelen in hun proceswater. Maar omdat de gewassen soms direct uit de verpakking gegeten worden, moeten de producten schoon en niet schadelijk zijn. Dit betekent dus dat ook het proceswater geen schadelijke stoffen mag bevatten.

Kiemvrij proceswater verhoogt voedselveiligheid en houdbaarheid

Verwerkers van etenswaren moeten rekening houden met Listeria, maar ook met Salmonella, E. coli en vele andere bacteriën. Daarbij zijn er ook gevaarlijke schimmels en gisten die zich via proceswater vermeerderen en verspreiden. Daarom is het schoonhouden van proceswater heel belangrijk, maar kan dat ook erg lastig zijn. De meeste desinfectiemiddelen zijn namelijk schadelijk voor mens en milieu, lastig te doseren en behoorlijk prijzig.

Continu laag doseren met het Watter-systeem

Watter biedt een gebruiksvriendelijke en duurzame oplossing. Met het Watter-systeem bent u als voedselproducent of -verwerker zelf in staat om u eigen desinfectiemiddel te maken. Dit middel is effectief en biologisch afbreekbaar, waardoor je weet dat je weinig schadelijke residuen terug zal vinden in je producten. Het apparaat gebruikt stroom, zout en water om een desinfectiemiddel met de werkzame stof HOCl. Door de brede effectiviteit kan het middel in zeer lage concentraties gedoseerd worden op het proceswater. HOCl is effectiever tegen micro-organismen dan bijvoorbeeld natriumhypochloriet op dezelfde dosering.

Watter is veilig te gebruiken om proceswater mee te desinfecteren waardoor bacteriën zoals Listeria geen kans meer hebben. Watter is uitvoerig getest door onder andere TNO en Eurofins, daarnaast kunnen wij u vertellen dat wij 100% resultaat hebben behaald bij al onze klanten in de voedingsindustrie. 

Test Watter in uw proces om Listeria contaminaties te voorkomen

Watter kan veel voor u betekenen op het gebied van kwaliteit, maar ook op veiligheid. Het brengt zekerheid, rust en verlaagt de kosten die u normaal kwijt zou zijn aan chemische desinfectie. Daarnaast kan het ook zorgen voor een verlengde houdbaarheid datum op uw producten. Dus klaar om uw producten een langere houdbaarheidsdatum te geven?

Gevolgen Listeria voor mens en dier

Besmetting met Listeria monocytogenes

We vinden Listeria monocytogenes het meest in dierlijke levensmiddelen. Plantaardige producten zijn minder vaak besmet. De producten die het meest in verband met Listeria worden gebracht zijn gesneden vleeswaren, gerookte vis en de zachtere schimmelkazen. Ook andere vleesproducten en kant-en-klare rauwkostproducten of sandwiches uit de koeling zijn voorbeelden van voedingsmiddelen waardoor mensen een infectie kunnen oplopen. Het komt vooral, omdat deze producten zonder verhitting geconsumeerd worden. De bacteriën overleven en vermeerderen zich vooral in een vochtige omgeving. Waar de meeste andere bacteriën doodgaan van de kou of stoppen met vermeerdering, groeit Listeria door.

Symptomen van listeriose

Een besmetting met Listeria monocytogenes hoeft zich niet direct te uiten in ziekte. Gezonde mensen merken er niets van of hebben hooguit milde griep. Wie tot een van de risicogroepen behoort (zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) loopt kans op ernstige ziekte. Bloedvergiftiging, ontsteking in de binnenwand van het hart, maagdarminfecties, oog- en huidontstekingen en zelfs hersenvliesontsteking kunnen veroorzaakt worden door Listeria monocytogenes. Voor zwangeren is er risico op een miskraam of vroeggeboorte dus vooral voor hen is Listeria voorkomen beter dan genezen. Bepaalde voedingsmiddelen met meer risico worden om die reden ook afgeraden aan zwangeren.

WILT U OOK AF VAN LISTERIA MONOCYTOGENES?

Neem contact met ons op!