Overslaan en ga direct naar de inhoud

Toepassing: veehouderijen, industrie.

Biofilm is een slijmerige laag met bacteriën en schimmels die zich aan de binnenkant van de leidingen kunnen vormen. Doordat de leidingen volslibben, ontstaan verstoppingen en kunt u te maken krijgen met verontreinigd water. In dit artikel bespreken we de oorzaken van verstopte waterleidingen door biofilm en hoe dit op te lossen.

Verstopte waterleidingen door biofilm: de oorzaken

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de vorming van biofilm in de leidingen:

  • Lage waterstroom: wanneer het water traag door de leidingen stroomt, heeft biofilm meer tijd om zich te ontwikkelen.
  • Hoge temperatuur: warm water biedt perfecte omstandigheden voor de groei van bacteriën en schimmels in de waterleiding.
  • Mineraalrijk water: wanneer het water een hoog gehalte aan mineralen bevat, zoals calcium en magnesium, kunnen deze zich hechten aan de binnenkant van de leidingen en een oppervlakte creëren waar biofilm zich op kan hechten.
  • Oudere leidingen: oudere leidingen kunnen beschadigd raken, waardoor er scheurtjes en gaten ontstaan waarin biofilm zich kan vestigen.

Neem watermonsters!

Heeft u regelmatig last van verstopte waterleidingen door deze bacteriën en schimmels? Neem dan eens een watermonster en laat deze analyseren. Hierdoor kunt u inzicht krijgen in de vervuiling die zich in uw water bevindt. Er zijn diverse methoden voor het analyseren van watermonsters, zoals chemische en microbiologische tests. Deze tests kunnen detecteren of er sprake is van biofilm, maar ook van andere vervuilende stoffen. Op basis van de resultaten die uit de analyse komen,  kunt u vervolgens maatregelen nemen om de vervuiling te verminderen of te verwijderen. Het is belangrijk om regelmatig watermonsters te nemen. Zo kunt u op tijd inspelen op veranderingen in de kwaliteit van uw water. Verstoppingen door biofilm worden zo voorkomen.

Verstopte waterleidingen door biofilm oplossen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om verstopte waterleidingen door biofilm op te lossen:

  • Regelmatig schoonmaken: door de leidingen regelmatig schoon te maken, kun je de groei van biofilm tegengaan. Dit kun je doen door onder hoge druk water door de leidingen te spuiten en/of door te werken met desinfectiemiddelen.
  • Installeer een waterontharder: een waterontharder verwijdert de mineralen uit het water, waardoor de kans op verstoppingen van waterleidingen door biofilm aanzienlijk vermindert.
  • Vervang oude leidingen: als de leidingen aan vervanging toe zijn, is het verstandig om te kiezen voor nieuwe, moderne leidingen die beter bestand zijn.

Continu desinfectie met het Watter-systeem

Het Watter-systeem wordt op veehouderijen gebruikt om het drinkwater van de dieren te desinfecteren. Daarmee zorgt het systeem ervoor dat de groei van biofilm voorkomen wordt. Het water in de leidingen wordt daarmee microbiologisch schoon en vrij van verstoppingen. Bovendien blijft de kwaliteit van het water gegarandeerd, omdat het systeem ook zorgt voor de verwijdering van ongewenste bacteriën zoals E. Coli en Salmonella. In tegenstelling tot conventionele oplossingen, die meestal alleen werken op het moment dat ze worden ingezet, werkt het Watter-systeem continu en voorkomt het op de lange termijn verstoppingen in waterleidingen door biofilm.

Vrijblijvend meer informatie

Regelmatig last van verstopte leidingen op uw bedrijf?