Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is mastitis?

Voordat we kunnen uitleggen wat er nodig is om mastitis (ook wel uierontsteking) te bestrijden en te voorkomen, beantwoorden we eerst deze vragen: wat is mastitis en waar komt het vandaan? Een dergelijke ontsteking komt voor bij mensen en bij dieren. In de veehouderij is het een veel voorkomend gezondheidsprobleem en heeft het ook vaak een andere oorzaak. Het is zelfs een van de meest voorkomende ziektes bij koeien. Mastitis is onder te verdelen in twee soorten, namelijk klinische- en subklinische mastitis. Klinische mastitis is duidelijk zichtbaar. Dit is terug te zien in het melk van de koe, het melk kan dan klonten, vlokjes en bloed bevatten. Verder is klinische mastitis terug te zien aan bijvoorbeeld een zwelling of pijn aan de uier van de koe en soms koorts. Subklinische mastitis is niet zichtbaar met het blote oog. Koeien met subklinische mastitis hebben last van onder meer een verhoogd celgetal. Klebsiella is een bacterie die mastitis kan veroorzaken. Een uierontsteking kost een melkveehouder per koe gemiddeld tussen €200,- en €400,- per keer. Wat zou het u opleveren als u 50% minder mastitis-gevallen per jaar zou hebben?

Oorzaken van uierontsteking bij koeien

Uiers van koeien kunnen ontstoken raken als gevolg van een infectie. Het is niet een specifieke bacterie, zoals bij salmonellose. Bij Mastitis zijn er meerdere boosdoeners. De bekendste zijn de Escherichia coli en de Staphylococcus aureus. Verder zijn er nog de Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactieae en Coagulase Negatieve Staphylococcen. En dan zijn we er nog niet. Behalve bacteriën kunnen ook gisten, schimmels en algen een uierontsteking veroorzaken. Beschadiging van de spenen kan ook weer tot ontstekingen leiden. Hoe minder hygiënisch de leefomgeving van de koe is, hoe groter het risico op mastitis.

De gezondheid van de koe lijdt eronder. In de ergste gevallen heeft de koe pijn en koorts. Ze eet en herkauwt ook minder. Ondertussen gaat de melkproductie omlaag. De ziekte kost melkveehouderijen op die manier veel geld. In heel Nederland is de schade naar schatting meer dan 100 miljoen euro.

Mastitis bestrijden

Hygiëne speelt de hoofdrol bij het voorkomen van problemen als mastitis. Allereerst van de spenen. Koeien besmetten elkaar met ziekmakende bacteriën via de melkapparatuur. De spenen moeten goed schoon zijn voordat de melkmachine wordt aangesloten, en ook een nabehandeling is erg belangrijk. Tegelijkertijd is het schoonmaken een risico. Het mag de huid niet beschadigen of kwetsbaar maken. Goede maatregelen zijn het verwijderen van haar op de uiers door middel van branden of scheren, zodat er geen vuil in blijft hangen. En per koe een doek of papier gebruiken bij het schoonmaken van de spenen.

Besmetting met bacteriën komt ook via een andere route. Stilstaand water in een drinkbak bijvoorbeeld, is een bron van ziektekiemen. In drinkbakken en leidingen van watersystemen komen vele bacteriën, virussen, schimmels en gisten voor. Samen vormen ze een glibberig laagje, dat biofilm heet. Biofilm is eigenlijk een samenwerking van al die micro-organismen. Samen staan ze sterker en vormen ze een gevaar voor uw vee.

Meer weten over mastitispreventie met Watter?

Neem snel contact op!

Schoon drinkwater werkt tweeledig tegen Mastitis

Schoon drinkwater voorkomt besmetting via het water en tegelijkertijd zorgt het voor een verhoogde weerstand. Dieren met een sterke weerstand zijn minder vatbaar voor infecties en worden minder snel ziek. Als een koe minder ziektekiemen binnenkrijgt, hoeft haar lichaam geen energie te verbruiken om deze te bestrijden. Zo gaat zo veel mogelijk energie naar de (melk)productie. Heeft u het kiemgetal in uw drinkbak wel eens gemeten? De kwaliteit van het water in de drinkbak is namelijk 25x zo slecht als bij de bron. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat een mastitis koe u €240,- kost, een drinkbak onderzoek hebt u al voor enkele tientjes. Ook helpt drinkwater voor uw koeien bij de verbetering van het immuunsysteem van de koe, waardoor zij minder kans heeft op ziektes als mastitis. Drinkbakken zijn een bron van ziektekiemen, onder meer die van klinische en subklinische mastitis. Met Watter is het water helemaal schoon en uitgesloten als infectiebron.

Watter: schoon drinkwater en desinfectiemiddel

Wij ontwikkelden een technologie dat een niet-schadelijk desinfectiemiddel bij u op locatie produceert. Een Watter-apparaat maakt met elektriciteit, water en zout een biologisch afbreekbaar middel met de actieve stof HOCl die bacteriën, virussen, schimmels, algen en gisten onschadelijk maken. Het is 100% veilig en kiemvrij drinkwater, en ook als desinfectiemiddel voor uiers, oppervlaktes, huisvesting etc. in te zetten. Geen schadelijke chemicaliën, dus niet bijtend of irriterend voor de uiers.

Dus wat is mastitis? Iets dat dringend om uw aandacht vraagt. Als u niets doet, kan het u vele euro’s aan schade opleveren. Wilt u uw dieren beter beschermen tegen mastitis? U kunt Watter nu uitproberen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Wilt u meer weten over de gezondheid van koeien? Hier zijn relevante blogs

Verhaal uit de praktijk