Overslaan en ga direct naar de inhoud

Hoe deze melkveehouder voor 75% minder mastitis op zijn bedrijf zorgde?

Als Wibo van der Linde in het voorjaar van 2020 bezig is met de nieuwe inrichting van zijn stal, ziet hij kans om een jarenlange irritatie aan te pakken. De melkveehouder in het Zuid-Hollandse Achthuizen zet namelijk vol in op schoon water: “Lekker water betekent meer drinken, essentieel voor gezondheid en productie. Vroeger waren we wekelijks bezig om de bakken schoon te borstelen, maar nu moeten we onszelf er op wijzen de voerresten weg te halen, omdat het water continu fris en helder blijft!”

Wibo Van der Linde met een koe

De goedlachse boer geeft daarbij toe dat hij zelf ook gewezen moest worden op de kwaliteit van het water in de drinkbak. “Het is heel gebruikelijk dat er een slijmlaag in de drinkbakken zit. Je weet niet anders of denkt misschien dat het speeksel van de koeien is. Tegelijkertijd hielden we ons zelf ook een beetje voor de gek, bijvoorbeeld door de bakken flink schoon te maken voor er een controle van KoeKompas was. Onbewust weet je dus ergens dat het beter kan én moet.”

Dubbel en dwars terugverdiend

Voor Wibo was de keuze voor het Watter-systeem de juiste. “Bij het oriënteren op technieken om het drinkwater bacterievrij te krijgen is het voor mij belangrijk geweest dat het middel werkt en veilig is. Je zit niet te wachten op Fipronil-achtige taferelen en houdt ook de financiën in het achterhoofd. In mijn ogen is een goede investering juist kostenbesparend: doordat het bijvoorbeeld voer- en veeartskosten scheelt.”

Van der Linde werd door zijn adviseur gewezen op het systeem van het Drentse Watter. Hierbij wordt ter plekke een desinfectiemiddel gemaakt uit water, dat de kiemgroei in de leidingen bestrijdt. “Het is best wel een drempel om uit het niets een investering te doen in zo’n drinkwatersysteem, maar het heeft zich dubbel en dwars terugverdiend. In de eerste tien dagen zie je het resultaat in de drinkbakken: het water wordt helderder en ruikt fris. Maar de echte klapper volgt daarna.”

Onomstotelijk effect op de gezondheid

Wibo doelt daarbij met name op effect op de uiergezondheid. “Het aantal koeien met mastitis is circa 75% gedaald en ook de productie is gestegen. Doordat er geen kiemen in het water zitten, kunnen deze de koe niet besmetten. Uiteraard hebben we meer aanpassingen gedaan in de stal, zoals de robots. Maar het effect van schoon water op de gezondheid van de koe is onomstotelijk.”

Voor de melkveehouder betekent dat plezieriger boeren: “Uieronstekingen kosten natuurlijk centen, maar het geeft je ook zorgen. Je gaat bij jezelf te rade wat er beter kan en de koe zelf zit natuurlijk ook niet lekker in haar vel. Een gezonde veestapel is de basis voor ons werk. Een investering in het Watter-systeem is niet alleen goed voor het rendement, maar ook één die je doet voor het welzijn van de koe. Het is een aanrader voor iedere melkveehouder.”

Zelf het Watter-systeem uitproberen?

Watter biedt melkveehouders de kans om het Watter-systeem vijf maanden vrijblijvend op proef te nemen. Iets voor u?