Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa is een bacterie met een aantal eigenschappen die het tot een ziekenhuisbacterie of een superbacterie maken. We noemen bacteriën zo, wanneer ze zo weerbaar zijn geworden dat ze resistentie tegen verschillende middelen hebben verkregen. Van Pseudomonas aeruginosa weten we dat een groot deel van de Pseudomonas stammen antibioticaresistent zijn. Dat maakt het lastig om infecties te bestrijden. De infecties komen in luchtwegen, het bloed, in het oor of zelfs in het hart terecht. Het schadelijkst is de bacterie bij mensen die al verzwakt zijn. Als ze al ziek zijn bijvoorbeeld of een verzwakt immuunsysteem hebben.

Pseudomonas aeruginosa eigenschappen en uitdagingen

Pseudomonas aeruginosa is qua eigenschappen in te delen in twee groepen. De antibioticaresistente groep en de antibioticagevoelige groep.

  • Als Pseudomonas aeruginosa bacteriën die resistentie hebben, geven ze dit door. Ze doen dit van moedercel op dochtercel (verticaal). En anders dan bij mensen en dieren, kunnen micro-organismen genetisch materiaal zoals deze eigenschap ook aan andere micro-organismen in hun omgeving doorgeven (horizontaal).
  • Als een Pseudomonas bacterie wel antibioticagevoelig is, is het bestrijden in probleemgebieden nog steeds lastig. In de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld is antibiotica geen optie. In de veehouderij kan het wel. Doordat herbesmetting via bijvoorbeeld het drinkwater op de loer ligt, helpt dat vaak niet.

Pseudomonas aeruginosa in de voedingsindustrie

Als producent in de voedingsindustrie komt u Pseudomonas aeruginosa soms tegen op uw product, tijdens de kwaliteitscontrole. De bacterie zorgt ervoor dat voedsel bederft en kan gevaarlijk zijn voor de consument. Wat goed is om te weten, is dat deze bacterie altijd een rode vlag is. Bij kwaliteitscontrole controleren we niet op alle mogelijk aanwezige bacteriën omdat dat er teveel zijn. We zoeken wel naar de Pseudomonas aeruginosa in systemen en op producten omdat deze goed aan te tonen is. Als u de bacterie constateert, betekent het vrijwel zeker dat er meer bacteriën en andere micro-organismen aanwezig zijn. In de meeste gevallen is de oorzaak te vinden in het proceswater en de leidingwerken. In leidingen waar het water regelmatig stilstaat is de kans aanwezig dat er zich biofilm vormt met daarin de hardnekkige bacteriën als Salmonella en Pseudomonas aeruginosa.

Pseudomonas aeruginosa in water aanpakken

In de voedingsindustrie en ook in de veehouderij is de oorzaak van de bacterie vaak terug te leiden tot proceswater of drinkwater van het vee. Via de leidingen kan de bacterie bij de nippels of drinkbakken terechtkomen, daardoor worden de dieren besmet en verspreidt de bacterie zich snel. Pseudomonas aeruginosa met antibiotica bestrijden is dan geen oplossing. Bestrijding met Watter wel. Het is een manier om drinkwater vrij van vele schadelijke bacteriën te maken op een veilige manier. Watter is een apparaat dat een milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar middel produceert dat bruikbaar is in drinkwater voor dieren of om voedingsmiddelen mee te verwerken of produceren.

Het Watter systeem zet water en zout door middel van elektrolyse om in desinfectiemiddel. Na de elektrochemische reactie is HOCl de actiefste stof in het water dat ziektekiemen opruimt. Denk aan bacteriën, schimmels, gisten en virussen die schade veroorzaken in veehouderijen, voedingsmiddelenindustrie en ook in de gezondheidszorg.

Bewezen effectief tegen Pseudomonas aeruginosa in systemen

Of het nu gaat om systemen die aardappelen verwerken, procesinstallaties die lijm produceren of desinfectie van oppervlakten en ruimtes, Watter verwijdert Pseudomonas aeruginosa en andere ziektekiemen zoals (ziekenhuis)bacteriën. Watter is door TNO getest en het staat geregistreerd op de Europese artikel 95 lijst voor werkzame stoffen (PT1-5).

NEEM CONTACT MET ONS OP!

Zoekt u een oplossing tegen pseudomonas aeruginosa?