Overslaan en ga direct naar de inhoud

Enterococcus, ook wel bekend als Enterokokken, is een bacterie die vaak voorkomt in het menselijk lichaam maar ook in de darmen van dieren. Hoewel de meeste soorten onschadelijk zijn, kunnen sommige soorten erg schadelijk zijn voor mens en dier. Op deze pagina wordt uitgelegd wat Enterokokken zijn, welke soorten er voorkomen en een effectief desinfectiemiddel daarvoor.

Wat is enterococcus?

Enterococcus is een geslacht dat van nature voorkomt in het spijsverteringskanaal van mensen en dieren. Het kan ook worden gevonden in water, bodem en voedsel. De meeste soorten enterococcen zijn onschadelijk, maar sommige kunnen problemen veroorzaken bij mensen zoals urineweginfecties, bloedvergiftiging en longontsteking. Enterokokken zijn lastig te bestrijden omdat ze in een grote range van temperatuur kunnen leven en ook een grote tolerantie hebben tegen zuren. De gevaarlijkste soorten van deze darmbacterie slaan meestal toe wanneer het immuunsysteem op een laag punt is, denk hierbij aan de geboorte van een dier.

Soorten enterococcus

Enterococcus heeft vele soorten, wel meer dan 50 verschillende soorten van die darmbacterie. De meeste enterococcen zijn de typische bewoners van de darm en zijn niet gevaarlijk voor mens of dier. Maar naast de onschadelijke varianten, zijn er ook een aantal die erg gevaarlijk zijn. Ze veroorzaken bij dieren onder meer diarree, kreupelheid en soms zelfs sterfte. Om deze problemen bij vee te voorkomen is het belangrijk dat hygiëne goed wordt toegepast. Want enterokokken kunnen voorkomen in bijvoorbeeld het drinkwater van de dieren. Hieronder worden twee vormen behandeld die gevaarlijk zijn voor veedieren.

Enterococcus hirae 

Enterococcus hirae is een bacteriesoort dat lastig te bestrijden is. Daarom is het van belang dat er juiste hygiëne wordt toegepast, ook in de varkensstal. Enterococcus hirae kan geboortediarree veroorzaken, waardoor varkens kunnen sterven. Door de diarree verliezen de varkens namelijk veel vocht en sterven dan aan uitdroging. 

Enterococcus cecorum

Enterococcus cecorum is ook een vorm die veel problemen kan opleveren voor onder andere vleeskuikens. Deze recentelijk ontdekte bacterie kan kreupelheid, verlamming en verminderde groei opleveren bij vleeskuikens. Daarnaast zorgt deze bacterie ook voor huid- en leverontstekingen.

HOCl van Watter en enterococcus

HOCl (hypochloorzuur) komt van nature voor in het menselijk lichaam maar ook in die van varkens en kippen. HOCl wordt geproduceerd door witte bloedcellen om bacteriën en virussen te bestrijden. HOCl is ook een krachtig desinfectiemiddel dat wordt gebruikt in de veehouderij en de voedingsindustrie.

WDS van Watter is een desinfectievloeistof dat is ontwikkeld met vele voordelen en toepassingen. Het kan worden gebruikt om oppervlakken en apparatuur te desinfecteren en om de groei van bacteriën, virussen, gisten en schimmels te bestrijden. Daarnaast is het ook effectief tegen een veel voorkomend probleem bij boeren: biofilm.

Testen hebben aangetoond dat HOCl van Watter effectief is tegen enterococcus hirae en andere bacteriën. Het kan worden gebruikt om oppervlakken van drinkbakken, biestemmers, kalverhokken, laarzen en kalverdrinkflessen te desinfecteren en om de verspreiding van infecties te voorkomen.

Conclusie

Enterococcus is een veel voorkomende bacterie die ziektes kan veroorzaken. HOCl van Watter is een effectief middel om enterococcus te bestrijden en het kan worden gebruikt in verschillende omgevingen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Door het gebruik van HOCl van Watter kunt u uw omgeving veiliger en gezonder maken.

Wilt u nou ook Enterokokken bestrijden?

Kom in contact met Watter