Overslaan en ga direct naar de inhoud

Bacterievrij drinkwater brengt deze veehouder veel (financieel) voordeel

Gerco Oudshoorn heeft sinds twee jaar het bedrijf overgenomen van zijn ouders. Het bedrijf, met 100 melkkoeien, ligt in het mooie Mijdrecht. Dit staat bekend om haar mooie, groene omgeving en de ligging aan de rivier de Amstel. 

Ervaring met slecht water

“Vroeger hadden we bronwater voor de koeien, maar daar bleek te veel ijzer in te zitten. Omdat we een drinkwatervoorziening hebben met communicerende vaten, zaten er vaak vlokken in het water, met alle gevolgen van dien.” vertelt Gerco. “De eenvoudigste oplossing op dat moment was overstappen op leidingwater en dat hebben we toen gedaan”. Door het overstappen op leidingwater heb je de zekerheid dat het water chemisch goed is. Toch was de veehouder nog niet helemaal tevreden over het water. Gerco vult aan: “Er zat vaak een slijmerige laag in bakken en de voerresten verrotten heel snel, zelfs met twee keer per week schoonmaken”. 

Meten is weten

“Je wilt toch het beste voor de koeien”, zegt Gerco, “dus we zijn op zoek gegaan naar een oplossing en zo kwamen we bij Watter uit.” Met het Watter-systeem wordt ter plekke desinfectiemiddel geproduceerd bestaande uit water en zout. Dit middel kan vervolgens worden toegevoegd aan het drinkwater van de koeien. Gerco vond de werking erg interessant.  “We hebben contact opgenomen en in overleg met de adviseur hebben we eerst via Eurofins watermonsters uit de drinkbak laten nemen. Van die uitkomst schrokken we best wel! We hadden o.a. te veel E.Coli in het water, het was overduidelijk dat  er wat moest gebeuren. Het concept van de proefperiode sprak ons heel erg aan en daar zijn we dan ook snel mee gestart.” 

Uitslag watermonsters

Watermonster

Aantal kiemen in de drinkbak (kve/ml)

Aantal kiemen in de drinkbak (kve/ml)

Na de inzet van Watter 

E. coli

E. coli

Na de inzet van Watter

 

16-11-2022

21-12-2022

16-11-2022

21-12-2022

Drinkbak 1

> 300.000

<100

29

0

Drinkbak 2

29.000

<100

18

0

Na ruim vier weken was het water schoon en dat zag Gerco ook duidelijk terug in de bakken. “Het water was kraakhelder en er was geen aanslag meer te bekennen", geeft hij aan.

Niet het enige voordeel

Bij de overname van het bedrijf twee jaar geleden is de melkveehouder ook geswitched van melkfabriek. Het bedrijf levert nu aan Vreugdenhil en dat bracht een extra voordeel met zich mee: “Vreugdenhil hanteert een kwaliteitsbonus als het celgetal in de melk erg laag is. Sinds ik het Watter-systeem heb, verdien ik toch een behoorlijk zakcentje extra en daardoor is het systeem nog sneller terugverdiend.” vertelt Gerco. Daarnaast is er sinds de installatie ook geen mastitis-geval meer voorgekomen, waarbij er voorheen toch altijd wel een paar gevallen per kwartaal waren.

Pionieren is belangrijk

Zeker in deze tijd is het belangrijk om nieuwe ontwikkelingen te proberen en te kijken of het je nieuw voordeel brengt. “De regels veranderen continu en daar heb je als boer wel mee te dealen”, legt Gerco uit. Zo zijn ze bijvoorbeeld begonnen met het telen en voeren van grasklaver. Ten opzichte van gewoon gras is dit gewas eiwitrijk en heeft het minder kunstmest nodig, wat de veehouderij weer scheelt in de kosten. 

Onderschat waterkwaliteit niet

Als Gerco andere veehouders graag iets wil meegeven is het dat men waterkwaliteit niet moet onderschatten. “Om eerlijk te zijn schrok ik wel een beetje van het bedrag op de offerte, maar toch heb ik niet lang getwijfeld om het systeem aan te schaffen. De resultaten vanuit de proefperiode spraken voor zich. Bij ons bleek het drinkwater echt een negatieve invloed te hebben op de gezondheid van de koeien, dus onderschat dat niet! 

Zelf proberen en profiteren van MIA/Vamil?

Wilt u zelf ontdekken wat schoon water voor uw bedrijf kan betekenen? Probeer het Watter-systeem zelf uit en vraag snel meer informatie aan. In 2023 kunt u ook nog profiteren van 36% MIA en 75% Vamil, waardoor u het systeem binnen twee jaar al terugverdiend kunt hebben!