Wat is mastitis?

Voordat we kunnen uitleggen wat er nodig is om mastitis (ook wel uierontsteking) te bestrijden en te voorkomen, beantwoorden we eerst deze vragen: wat is mastitis en waar komt het vandaan? Een dergelijke ontsteking komt voor bij mensen en bij dieren. In de veehouderij is het een veel voorkomend gezondheidsprobleem en heeft het ook vaak een andere oorzaak. Het is zelfs een van de meest voorkomende ziektes bij koeien. Een uierontsteking kost een melkveehouder per koe gemiddeld tussen €200,- en €400,- per keer. Wat zou het u opleveren als u 50% minder mastitis-gevallen per jaar zou hebben?

Oorzaken van uierontsteking bij koeien

Uiers kunnen ontstoken raken als gevolg van een infectie. Het is niet een specifieke bacterie, zoals bij salmonellose. Bij Mastitis zijn er meerdere boosdoeners. De meest bekende zijn de Escherichia coli en de Staphylococcus aureus. Verder zijn er nog de Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactieae en Coagulase Negatieve Staphylococcen. En dan zijn we er nog niet. Behalve bacteriën kunnen ook gisten, schimmels en algen een uierontsteking veroorzaken. Beschadiging van de spenen kan ook weer tot ontstekingen leiden. Hoe minder hygiënisch de leefomgeving van de koe is, hoe groter het risico op mastitis.

Schoon drinkwater werkt tweeledig tegen Mastitis

Schoon drinkwater voorkomt besmetting via het water en tegelijkertijd zorgt het voor een verhoogde weerstand. Dieren met een sterke weerstand zijn minder vatbaar voor infecties en worden minder snel ziek. Als een koe minder ziektekiemen binnenkrijgt, hoeft haar lichaam geen energie te verbruiken om deze te bestrijden. Zo gaat zo veel mogelijk energie naar de (melk)productie. Heeft u het kiemgetal in uw drinkbak wel eens gemeten? De kwaliteit van het water in de drinkbak is namelijk 25x zo slecht als bij de bron. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat een mastitis koe u €240,- kost, een drinkbak onderzoek hebt u al voor enkele tientjes. Ook helpt schoon drinkwater voor uw koeien bij de verbetering van het immuunsysteem van de koe, waardoor zij minder kans heeft op ziektes als mastitis. Drinkbakken zijn een bron van ziektekiemen, onder meer die van klinische en subklinische mastitis. Met Watter is het water helemaal schoon en uitgesloten als infectiebron.

Watter: schoon drinkwater en desinfectiemiddel

Wij ontwikkelden een technologie dat een niet-chemisch desinfectiemiddel bij u op locatie produceert. Een Watter-apparaat maakt met elektriciteit, water en zout een biologisch afbreekbaar middel met HOCl als meest actieve stof die bacteriën, virussen, schimmels, algen en gisten onschadelijk maken. Het is 100% veilig en kiemvrij drinkwater, en ook als desinfectiemiddel voor uiers, oppervlaktes, huisvesting etc. in te zetten. Geen chemicaliën, dus niet bijtend of irriterend voor de uiers.

Dus wat is mastitis? Iets dat dringend om uw aandacht vraagt. Als u niets doet, kan het u vele euro’s aan schade opleveren. Wilt u uw dieren beter beschermen tegen mastitis? U kunt Watter nu uitproberen. Neem contact met ons op voor meer informatie.