Wat is S. aureus?

S. aureus of Staphylococcus aureus is een bacterie die vooral op de huid en in de neus voorkomt bij mensen en dieren. Deze bacteriën veroorzaken geen ziekte, totdat ze doordringen tot in de huid of de slijmvliezen. De gevolgen daarvan lopen uiteen. Er kan een oppervlakkige huidinfectie ontstaan die na verloop van tijd spontaan weer geneest, en het kan ook in de bloedstroom terecht komen. Veel mensen kennen de bacterie beter door de variant MRSA. Die letters staan voor Meticilline resistente Staphylococcus aureus. Dat betekent dat deze bacterie niet alleen resistent is voor één antibioticum, maar zelfs voor meerdere antibiotica tegelijkertijd. Dat noemen we multiresistent. Behandeling is lastig. Voorkomen is beter dan genezen.

Staphylococcus aureus symptomen

Deze bacterie kan allerlei verschillende infecties veroorzaken met allerlei verschillende symptomen. Huidinfecties kunnen de vorm van krentenbaard, puistjes of ontstoken nagelriemen aannemen. Invasieve infecties (dus dieper in het lichaam) met Staphylococcus aureus zijn bijvoorbeeld bloedvergiftiging, abcessen en bot- en longontsteking. Net als E. colibacteriën kunnen bepaalde soorten S. aureusbacteriën gifstoffen of toxinen aanmaken. In de bloedbaan veroorzaakt dit verschillende problemen zoals toxische-shocksyndroom en voedselvergiftiging. Voor dieren gelden dezelfde ziektebeelden. In de veehouderij zien we vaak uierontsteking of mastitis bij koeien. Ontstekingen aan de gewrichten komen veel voor bij varkens en kippen.

Staphylococcus aureus in de voedingsindustrie en veehouderij

Voedselvergiftiging door Staphylococcus aureus komt vrij vaak voor. Als voedselproducent is het daarom verstandig om deze bacterie mee te nemen in de kwaliteitscontrole. Bovendien is het net als E. coli en Pseudomonas aeruginosa een indicator. De kans op meerdere schadelijke bacteriën is vrij groot. Als biofilm in leidingwerken de oorzaak is, zijn er ook nog virussen, schimmels en gisten die een bedreiging vormen voor uw productkwaliteit en de consument.

Voor het dierenwelzijn en de productie is het verstandig om infectie met de MRSA-bacterie zoveel mogelijk te voorkomen. Mastitis kost melkveehouders veel geld. Gewrichtsinfecties die niet te genezen zijn, betekent uiteindelijk het ruimen van dieren. De bacterie kan verspreid worden door direct contact, via drinkwater en zelfs via de lucht of stof. In tegenstelling tot veel andere bacteriën overleeft Staphylococcus aureus ook goed in een droge omgeving. Een goede hygiëne is prioriteit. Dat betekent onder meer ontsmetting van de dieren zelf (uiers van melkvee), de verblijfruimtes en het drinkwater.

Watter doodt S. aureus en voorkomt infectie

Als melkveehouders te maken krijgen met Salmonella of mastitis kost dat veel geld en zorgen. En soms zijn er geen zorgen, maar kan er wel veel verbeterd worden met een goed systeem voor schoon drinkwater. Pluimveehouders merken weinig van kippen met Salmonella. Totdat er nieuwe kippen in de stal zijn en de productie ineens omhoog gaat.

In voedselverwerkings- en productiebedrijven zijn leidingsystemen met proceswater ook een plek waar bacteriën zich aan oppervlaktes gaan hechten. Afgezien van de gevaren voor de volksgezondheid die ontstaan als besmette producten gegeten worden, bevorderen bacteriën het bedervingsproces. Anders gezegd: bacteriën verkorten de houdbaarheid van uw producten.

Watter is een systeem dat water en zout door middel van elektrolyse omzet in desinfectiemiddel. Het desinfectiemiddel bevat de actiefste werkzame stof HOCl. Dankzij deze verscheidenheid, heeft de desinfectievloeistof een brede werkzaamheid en kan de dosering laag blijven. Deze stoffen maken het water vrij van micro-organismen zoals Staphylococcus aureus. De lage doseringen van de desinfecterende stoffen maakt Watter duurzaam in gebruik. Daarnaast is het desinfectiemiddel ook biologisch afbreekbaar en dus ook geschikt als desinfectiemiddel t.b.v. drinkwater voor dieren of proceswater in de voedingsindustrie.

Probeer Watter in de strijd tegen ziektekiemen

Voorbeelden van succesvolle toepassingen van Watter:

  • Kaasboerderij Mulder heeft geen biofilm meer in de drinkwaterbakken van de koeien. Lees meer.
  • Collall garandeert kwaliteit van verf en lijm op waterbasis. Lees meer.
  • Veehouder Gert Altena haalde 40 gespeende biggen per zeug door schoon drinkwater. Lees meer.
  • Van Maanen pluimvee heeft haar productie verhoogd en geen antibiotica meer nodig. Lees meer.

We geloven in ons product. Niet alleen door deze succesverhalen, maar ook door de tests die het onomstotelijk aantonen. Watter staat dan ook officieel geregistreerd op de Europese artikel 95 lijst voor werkzame stoffen (PT1-5). Omdat we er zeker van zijn dat Watter van grote toegevoegde waarde is in de bestrijding van S. aureus en vele andere ziektekiemen, mag u het uitproberen.

Wilt u ook ervaren hoe het is om zelfvoorzienend te zijn in desinfectiemiddel en schoon water?

Neem Watter nu op proef