Wat is Salmonella?

Salmonella is een geslacht van bacteriën dat  duizenden verschillende soorten omvat. Ze kunnen zichzelf goed verbergen omdat ze zich kunnen aanpassen aan de omgeving. Dat kan ook een mens of dier zijn. Salmonellabacteriën leven doorgaans in de darmen van dier en mens.  Wat het gevaar is van de salmonellabacterie? Het een ziekteverwekker die salmonellose veroorzaakt. Waarom het zo ongrijpbaar is? In de meeste gevallen verloopt de ziekte subklinisch. Dat betekent dat er geen duidelijke ziekteverschijnselen zijn, terwijl de bacterie al in het lichaam aanwezig en kan worden overgedragen op anderen. 

De symptomen van een salmonella-infectie variëren. Het kunnen milde maagklachten en diarree zijn, maar ook ernstige buikpijn, koorts en uitdroging kunnen een gevolg zijn van een infectie. In sommige gevallen kan de infectie ernstiger verlopen en zelfs levensbedreigend zijn. Dit is voornamelijk bij risicogroepen, zoals jonge kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het is van belang om maatregelen te nemen tegen salmonella. 

Salmonella voorkomen

Het bestrijden van salmonella en andere micro-organismen begint bij hygiëne en desinfectie. Het is van groot belang om de leefomgeving van dieren schoon te houden, vooral in de intensieve veehouderij. De weerstand van de dieren wordt ermee verhoogd waardoor ze minder vatbaar zijn voor infecties. Een desinfectiemethode kan daarbij helpen. Helaas bevatten de traditionele desinfectiemiddelen schadelijke chemicaliën. De nadelige effecten hiervan zijn corrosie en gevoeligheid aan waterhardheid. Bovendien zijn deze middelen vaak giftig en irriterend voor dieren die ermee in contact komen.

Het drinkwater van het vee is de meest voorkomende besmettingsbron van salmonella, zeker als we het hebben over oppervlakte- of slootwater. Ook het grond- en leidingwater is niet altijd veilig. Eenmaal in de stal kan het water besmet raken met de bacterie. Dit is de snelste manier waarop alle dieren besmet raken. Giftige bestrijdingsmiddelen met schadelijke chemicaliën zijn hiervoor vanzelfsprekend geen optie. Desinfectie op biologisch afbreekbare manier is een goed alternatief, dat kan met Watter. Het is de uitkomst om effectief salmonella te bestrijden op een duurzame manier.

Salmonella bestrijden in de veehouderij

Één van die plaatsen waar u de salmonella bacterie wilt voorkomen en bestrijden is de veehouderij. Uw koeien, kippen, geiten of varkens kunnen de bacterie al lang bij zich dragen voordat de symptomen van salmonella duidelijk worden. Ondanks het ontbreken van ziekteverschijnselen, hebben de dieren er wel last van. Het voer wordt minder goed opgenomen en logischerwijs zal de productie afnemen. De ziekte speelt pas verder op als het dier verzwakt of gestrest is. De schade door salmonella is ook enorm kostbaar voor een melkveebedrijf of intensieve veehouderij van gemiddelde grootte. Nutreco onderzocht dit en de cijfers liegen er niet om: salmonella zorgt in deze categorie voor €5000,- tot €10.000,- aan schade per jaar.

Salmonella in de voedingsindustrie

Salmonella vormt niet alleen een probleem in de veehouderij, maar ook in de voedingsindustrie. De bacterie kan zowel in vochtige als in droge omgevingen overleven, dit maakt het bijzonder moeilijk om te bestrijden. In droge producten komt salmonella in een soort slaapstand. Zodra er dan wel weer water en voedsel bij komt wordt de bacterie wakker en kan het zich opnieuw vermenigvuldigen. Bestrijden van salmonella in droge producten is lastig, dus ligt de focus op preventie. Bij de preventie van salmonella in de voedingsindustrie is het belangrijk om naar de gehele keten te kijken en alles wat in de omgeving van het product tot besmetting kan leiden te ontsmetten. Niet alleen in het eigen bedrijf, maar ook bij leveranciers en in hun omgeving. Heeft ongedierte toegang tot het product? Is er contact met mest, besmette mensen of kans op duivenpoep aan het wiel van een heftruck?

Salmonella bestrijden met Watter

Met het Watter-systeem biedt een duurzame en veilige oplossing voor de bestrijding van salmonella. Dit systeem zet met behulp van elektrolyse water en zout om in een krachtig, biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel. In dit middel is hypochlorigzuur (HOCl) de werkzame stof. Het voordeel van Watter? De concentratie van het middel kan laag worden gehouden en is hiermee nog steeds effectief tegen micro-organismen. Het middel is veilig voor mens, dier en milieu en kan daardoor ook als desinfectiemiddel aan het drinkwater van uw veehouderij toegevoegd worden.

Bewezen effectief in salmonella bestrijding

Watter is bewezen effectief tegen salmonella en nog vele andere ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Bovendien helpt het bij voorkomen van biofilmvorming in drinkwaterleidingen, wat een belangrijke besmettingsbron kan zijn. Het Watter-systeem is officieel geregistreerd op de Europese artikel 95 lijst voor desinfectiemiddelen (PT1-5). Dat betekent dat het voldoet aan de Europese Biocide Wetgeving. Bent u klaar om uw salmonellaprobleem of -dreiging aan te pakken? Klik dan op de groen knop hieronder!

Ontdek Watter

Ook Salmonella effectief en duurzaam bestrijden?