Wat is Salmonella?

Salmonella is een geslacht. Er zijn duizenden verschillende soorten van ze kunnen zichzelf ook nog eens goed verbergen. Dat komt omdat ze zich aanpassen aan hun omgeving, en dat kan ook een mens of dier zijn. Het gevaar van de salmonellabacterie? Het een ziekteverwekker. De ziekte die je van deze ongrijpbare bacterie krijgt heet salmonellose. Waarom het zo ongrijpbaar is? In de meeste gevallen verloopt de ziekte subklinisch. Dat betekent dat er geen duidelijke ziekteverschijnselen zijn en dat het al lang aanwezig en overgedragen kan zijn voordat er duidelijk wordt dat salmonella de boosdoener is.

Salmonella voorkomen

Micro-organismen zoals salmonella bestrijden, dat doe je met desinfectiemiddel. In de intensieve veehouderij is dit voor de huisvesting aan te raden. De weerstand van de dieren wordt ermee verhoogd waardoor ze minder vatbaar zijn voor infectie. Helaas bevatten de traditionele desinfectiemiddelen ook chemicaliën. De nadelige effecten hiervan zijn corrosie, gevoeligheid aan waterhardheid. Bovendien zijn de chemische middelen vaak giftig en irriterend voor dieren die ermee in contact komen.

Het drinkwater van het vee is de meest voorkomende besmettingsbron van salmonella. Zeker als we het hebben over oppervlakte- of slootwater. Maar ook het grond- en leidingwater is niet veilig. Eenmaal in de stal kan het water besmet raken met de bacterie. En besmet drinkwater is de snelste manier waarop alle dieren besmet raken. Giftige bestrijdingsmiddelen met chemicaliën zijn hiervoor vanzelfsprekend geen optie. Desinfectie op biologisch afbreekbare manier kan nu wel met Watter. Het is de uitkomst om effectief salmonella te bestrijden.

Salmonella bestrijden in de veehouderij

Een van die plaatsen waar je de salmonella bacterie wilt voorkomen en bestrijden is de veehouderij. Uw koeien, kippen, geiten of varkens kunnen het al lang bij zich dragen voordat de salmonella symptomen duidelijk worden. Ondanks het ontbreken van ziekteverschijnselen hebben de dieren er wel last van. Het voer wordt minder goed opgenomen en logischerwijs zal de productie afnemen. De ziekte speelt pas verder op als het dier verzwakt of gestrest is. De schade door salmonella is ook enorm kostbaar voor een melkveebedrijf of intensieve veehouderij van gemiddelde grootte. Nutreco onderzocht dit en de cijfers liegen er niet om: salmonella zorgt in deze categorie voor €5000,- tot €10.000,- aan schade per jaar.

Salmonella in de voedingsindustrie

Ook in fabrieken waar voedsel verwerkt wordt is salmonella een probleem, en niet alleen op natte plaatsen. Salmonella komt ook voor in droge producten zoals poeders. Het lastige is, dat salmonella prima overleeft in vochtarme producten. Het komt in een soort slaapstand. Zodra er dan wel weer water en voedsel bij komt wordt de bacterie wakker en kan het zich opnieuw vermenigvuldigen. Bestrijden van droge producten is lastig. De focus ligt dus op preventie. Bij de preventie van salmonella in de voedingsindustrie is het belangrijk om naar de gehele keten te kijken en alles wat in de omgeving van het product tot besmetting kan leiden te ontsmetten. Niet alleen in het eigen bedrijf, maar ook bij leveranciers en in hun omgeving. Heeft ongedierte toegang tot het product? Is er contact met mest, besmette mensen of kans op duivenpoep aan het wiel van een heftruck?

Salmonella bestrijden met Watter

Watter is de naam van het systeem waarmee we water en zout middels elektrolyse omzetten in desinfectiemiddel. Het desinfecteert op een duurzame, biologisch afbreekbare manier met HOCl als meest actieve stof. De concentratie van die stoffen kan door de hoeveelheid actieve stoffen heel laag gehouden worden. Het voordeel daarvan? Het desinfectiemiddel is drinkbaar en dus ook als drinkwater bruikbaar in uw veehouderij.

Bewezen effectief in salmonella bestrijding

Watter voorkomt en verwijdert salmonella en nog vele andere ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels, virussen, schimmels en gisten. Denk ook aan het ontstaan van biofilm in drinkwaterleidingen. Wij hebben Watter laten testen door TNO en het staat nu officieel geregistreerd op de Europese artikel 95 lijst voor desinfectiemiddelen (PT1-5). Dat betekent dat het voldoet aan de Europese Biocide Wetgeving. Bent u klaar om uw salmonellaprobleem of -dreiging aan te pakken? Klik dan op de groene knop hieronder!

Ontdek Watter

Ook Salmonella effectief en duurzaam bestrijden?