Salmonella en kip

Wat de meeste mensen over Salmonella weten, is dat het voorkomt bij kip of in eieren. Het is de meest bekende plek waar de salmonellabacterie te vinden is. Salmonella nestelt zich ook graag in de darmen van pluimvee. Mensen lopen voedselvergiftiging op als ze hun besmette kip of eieren onvoldoende verhitten voordat ze het opeten. Met andere woorden: Salmonella bij pluimvee is een gevaar voor de volksgezondheid.

Salmonella bij kippen herkennen

Salmonella is bij kippen voor het ongetrainde oog lastig te herkennen. Anders dan bij melkvee of mensen zijn er weinig overduidelijke symptomen. Kippen worden namelijk met name moe van een salmonella-infectie en dat kost energie. Energie die niet gebruikt kan worden voor groei en/of productie. Pluimveehouders doen er daarom verstandig aan ook regelmatig monsters nemen die getest worden op salmonella. Op die manier houden ze in de gaten of en hoeveel salmonellabesmetting er onder het pluimvee is.

Monitoring salmonella pluimvee

Behalve de eigen monitoring op Salmonella door pluimveehouders zelf, wordt dit ook door Rijksoverheid in de gaten gehouden. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) neemt monsters af volgens een vast schema. Dit doen ze overigens niet alleen bij kip. Ook op allerlei andere producten waar Salmonella op voorkomt, zoals vlees of groenten. De NVWA laat besmette producten van de markt halen. Als er veel voedselinfecties in een bepaald gebied worden geconstateerd, gaat de NVWA samen met het RIVM op zoek naar de bron. Als er regels niet nageleefd worden ontstaat er een gevaar voor de volksgezondheid en hierop staan fikse boetes.

Hygiëne en regels bij pluimveebedrijven om salmonella te voorkomen

Pluimveehouders zijn verplicht de nodige inspanningen doen om de Salmonella op pluimvee te bestrijden. HACCP is een hygiënecode waar ze aan moeten voldoen. De NVWA controleert ook of pluimvee- en andere productiebedrijven (onder andere diervoederbedrijven) zich hieraan houden en voldoende hygiënisch werken. Om in geval van besmetting snel te handelen en producten uit de handel te halen, moet iedereen die levensmiddelen en diervoeders produceert een systeem hebben waarmee de Salmonella kip of andere besmette producten snel te traceren zijn.

Schoon drinkwater voorkomt Salmonella bij kippen

Drinkwaterinstallaties in pluimveehouderijen zijn een bekende besmettingshaard. In de leidingen ontstaat biofilm. Biofilm is een hardnekkige samenwerking van allerlei micro-organismen waaronder Salmonella. Ontsmetten van de leidingen met chemicaliën is prijzig, van tijdelijke aard en slecht voor de dieren. Watter biedt een duurzame oplossing voor schoon, salmonellavrij drinkwater in pluimveehouderijen. Dat betekent dat biofilm uit de leidingen verdwijnt en de kippen over schoon drinkwater beschikken en gezond blijven.

Zo werkt Watter tegen Salmonella en andere schadelijke bacteriën

Het Watter systeem is een apparaat. We sluiten het aan op de waterleiding en het elektriciteitsnet. Verder gaat er zout in. In het apparaat vindt elektrolyse plaats van het zout en het water. Door deze electrochemische reactie bevindt HOCl als meest actieve stof zich in het water, die allerlei micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en gisten opruimen. Het water is een desinfectiemiddel geworden. Omdat het een hoog aantal verschillende actieve stoffen bevat, blijft het middel ook met een heel lage dosering van die stoffen effectief. En daarom is het veilig te gebruiken voor drinkwater.

Watter is uitvoerig getest door onder andere TNO. Het bleek effectief tegen Salmonella. Pluimvee heeft dus baat bij drinkwater dat met Watter behandeld is. Behalve Salmonella typhimurium bestrijdt het ook Escherichia coli en nog vele andere schadelijke bacteriën die zich prettig voelen in drinkwaterleidingen. Met Watter bent u verzekerd van 100% schoon drinkwater voor uw kippen, zowel in de leidingen als die gevoelige plek waar het water bij de kip komt: de nippel. Dat garanderen we. Met tien jaar ervaring in drinkwater op pluimveehouderijen kennen we al veel succesverhalen. Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Van Maanen.

Het effect van Salmonellabestrijding in de pluimveehouderij

Dat een kip niet ziek is, betekent niet dat hij niet beter kan worden. De kip wordt niet ziek omdat de Salmonella en de andere lichaamsvreemde micro-organismen door het afweersysteem van de kip bestreden wordt. Dat kost een kip toch energie. Energie die de bijvoorbeeld vleeskuikens anders voor groei zouden gebruiken.

Samengevat: Watter is voordeliger dan chemische desinfectie, en zorgt ook nog voor een verhoogde productie en betere gezondheid van uw dieren. Het Watter systeem verdient zichzelf terug. Zelf uitproberen? Neem contact met ons op voor een proefperiode.