Watter systeem

Schoon drinkwater voor kippen

Zekerheid over het drinkwater van uw vleeskuiken, leghennen en moederdieren

Weet u zeker of het water dat uw kippen drinken van optimale kwaliteit is? Drinkwater en biofilm zijn vaker dan gedacht de basis voor onverklaarbare uitbraken van bijvoorbeeld E. coli en Salmonella. Bovendien is schoon water de basis voor een goede voeropname, groei en het voorkomen van onnodig uitval.

​Watter is al meer dan tien jaar de expert in drinkwater op pluimveehouderijen. Als enige in Nederland bieden wij een structurele oplossing voor schoon water tot en met de nippel, zonder dat u gebruik hoeft te maken van dure en giftige toevoegingen zoals zuur, waterstofperoxide of chloor(dioxide). 

​Verzeker uzelf van veilig en 100% schoon drinkwater met de garantie van Watter. Laat ons u informeren over de voordelen op uw bedrijf.

Antwoorden op vragen over drinkwater kippen

1. Stroomt er schoon water uit mijn nippels?

Uw kippen drinken uit de nippel. Het water dient daarom op die plek schoon te zijn. Heeft u al wel eens watermonsters genomen op de plek waar de dieren drinken? Kijk dan eens goed naar de uitslag: het drinkwater wordt goedgekeurd wanneer er minder dan 10.000 bacteriën per milliliter inzitten, maar dat is nog niet per sé schoon. Als hiervan een groot deel ziekteverwekkers zijn, zoals E. coli of Salmonella, dan is dit een ware aanslag op de gezondheid.

2. Waarom biedt leidingwater of een goede bron geen zekerheid?

Schoon water dat uw bedrijf binnenstroomt moet nog een lange weg afleggen totdat het bij uw dieren belandt. Denk aan buffer- en breektanks, hoge temperaturen, drukverschil en toevoegingen als medicijnen en mineralen. Deze bevorderen groei van biofilm in zelfs het beste water. Enkel de kwaliteit van het water op de drinkplek is van belang.

3. Wat betekent: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden?

Zelfs gezond pluimvee heeft last van vervuild water. De kiemen in het water zijn lichaamsvreemd en moeten worden opgeruimd door het afweersysteem van de kip. Dit kost onnodig veel energie. Energie dat kippen uit het voer moeten halen en dus niet benut voor groei.

4. Hoe verwijder ik biofilm?

Biofilm is een slijmlaag van bacteriën, schimmels en voedingsstoffen dat zich opbouwt in de leidingen. Om biofilm goed te verwijderen is het nodig om de micro-organismen uit te schakelen. Met Watter bent u er zeker van dat de biofilm op veilige wijze uit uw leidingen verdwijnt en wordt voorkomen dat het zich opnieuw opbouwt. Het doorspoelen van leidingen zal het probleem alleen verplaatsen en de inzet van chemicaliën kan de gezondheid van uw dieren negatief beïnvloeden.

5. Hoe verpest vervuild water de voeropname?

Een groot deel van uw kosten en arbeid zit in het voer van uw pluimvee. Het drinkwater beslaat echter twee keer zoveel van het rantsoen. Schoon water zorgt ervoor dat voer beter wordt benut door de kippen en tegelijkertijd dat de energie niet wordt verspild aan het afweersysteem.

6. Hoe garandeert Watter veilig en 100% schoon water?

Als LTO lid kunt u genieten van extra voordeel. Watter is namelijk de exclusieve partner van LTO Ledenvoordeel om het drinkwater in de veehouderij naar een hoger niveau te brengen. Johan Schuitemaker van LTO zegt hierover: "Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Watter past wat ons betreft dan ook goed in onze visie."

7. Betekend goed water ook een beter rendement?

Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid en productie stijgt als het water volledig vrij is van bacteriën. Daarmee hoeft er geen energie verspild te worden aan afweer, en dat komt de productie ten goede. Volgens het GD kost vervuild water €16.000,- per jaar voor een bedrijf met 40.000 leghennen. Een goede aanpak van de waterkwaliteit is belangrijk voor de dieren én het rendement.

8. Is leidingwater beter of bronwater?

De keuze voor bronwater is vaak een financiële, maar hoe rendabel is die? De besparing wordt vaak teniet gedaan door een teveel aan ijzer, mangaan of methaan en de benodigde aanschaf van een ontijzeraar, beluchter, etc. Belangrijk is dat niet de oorsprong van het water, maar de kwaliteit in de drinkbak bepalend is. De waterkwaliteit verslechtert snel in de stal. Oók bij leidingwater.

9. Kunnen kippen het proeven dat het water lekker is of niet?

Kippen weten goed waar in de stal lekker water te halen is. De kwaliteit van het water wordt bepaald door de chemie en microbiologie en dit kan ook een weerslag hebben op de smaak. Pluimveehouders gebruiken vaak chemicaliën tegen bacteriën, maar die ruimen niet alles op, zoals schimmels en biofilm. Het verwijderen van alle verontreiniging verbetert de smakelijkheid van het water, waardoor de kippen meer en schoner water drinken.

10. Is helder water ook schoon water?

Bacteriën zijn niet te zien met het blote oog. Helder water is dus niet per sé schoon. Door een watermonster te nemen bij de drinknippel weet je wat de kip écht drinkt. Groei van kiemen gebeurt in elke stal: buffervaten, PVC- of tyleenleidingen en voerresten dragen daaraan bij. Dit betekent niet dat vervuiling zoals biofilm erbij hoort. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat het water in de drinkbak kiemvrij wordt en blijft.

11. Welk effect kan vervuild water hebben op een kip?

Door vervuild water worden de dieren ook vatbaarder voor ziektes buiten het water om. De infectiedruk op hun gezondheid stijgt en kan zelfs leiden tot een toename van indirecte gezondheidsproblemen, zoals pootproblemen.

12. Zijn chemische middelen veilig voor dieren?

Chemische middelen zijn niet altijd veilig voor mens en dier en pakken biofilm niet goed aan. Door gebruik te maken van het Watter systeem kun u continu het water schoon houden. Dit komt ten goede aan de waterkwaliteit, veiligheid en de portemonnee!

13. Waar kan je het water het beste meten?

Een meting bij de bron zegt niets over het water dat de kippen drinken. Meet daarom áltijd uit de drinknippel of het drinkbakje. Alleen dan weet u wat de kippen echt drinken.

14. Wat zijn de bekende bacteriën voor water?

Ziekteverwekkers die in het water kunnen zitten zijn onder meer E. coli, Salmonella en Legionella. Met het Watter systeem bereikt u de perfecte waterkwaliteit. Daardoor garandeert u de afwezigheid van deze ziektekiemen!

Ervaringen van andere pluimvee boeren die het Watter systeem hebben aangeschaft.

Alle informatie even rustig nalezen?

Download onze brochure

Wilt u meer weten over wat het Watter systeem voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis brochure aan en lees alle informatie rustig door op een moment dat het u uitkomt.