Wat is Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes, ook wel bekend als Listeria, is een bacterie die overal in de natuur voorkomt. Het komt voor bij dieren, groenten, grond en ook in water [1]. Deze bacterie kan zorgen voor de zeldzame infectieziekte: listeriose. Hoewel listeriose zeldzaam is, kan de infectie fatale gevolgen hebben, vooral bij kwetsbare doelgroepen. Daarom is een goed werkzaam desinfectiemiddel essentieel.

Listeria bestrijden in de voedingsindustrie

Eén van de voornaamste redenen waarom Listeria besmettingen weinig voorkomen, is de strenge controle van de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Mochten ze sporen vinden van schadelijke bacteriën zoals Listeria, dan laten ze door de fabrikant alle producten terugroepen. Naast de directe financiële schade loopt het bedrijf hier mogelijk ook imagoschade door op.

Om bacteriën zoals Listeria te bestrijden gebruiken voedselverwerkers vaak desinfectiemiddelen met schadelijke chemicaliën in hun proceswater. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt om de producten te wassen. Omdat de gewassen soms direct uit de verpakking gegeten worden, moeten de producten schoon en veilig zijn voor consumptie. Dit betekent dus dat ook het proceswater geen ziektemakers, schadelijke stoffen of residuen mag bevatten. Gezien het proceswater direct in contact kan komen met het product, is een besmetting goed mogelijk.

Kiemvrij proceswater verhoogt voedselveiligheid en houdbaarheid

Verwerkers van etenswaren moeten rekening houden met Listeria, maar ook met Salmonella, E. coli, andere schadelijke bacteriën, evenals schadelijke schimmels en gisten. Deze kunnen zich via het proceswater vermeerderen verspreiden. De micro-organismen kunnen leiden tot bedrijf en besmettingen, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt. Daarom is het schoonhouden van proceswater heel belangrijk, maar kan dat ook erg lastig zijn. De uitdaging is dat de meeste desinfectiemiddelen schadelijk zijn voor mens en milieu. Bovendien kunnen deze middelen prijzig en lastig te doseren zijn.

Listeria bestrijden in de voedingsindustrie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) controleert voedingsmiddelen op listeria en roept producten uit de markt terug als er aanwijzingen zijn dat het de oorzaak van besmetting is. Verwerkers en producenten van voedingsmiddelen die gebruik maken van proceswater lopen extra risico dat hun product besmet raakt met listeria. Voorbeelden hiervan zijn groenteverwerkers die producten gewassen verpakken zodat het direct gegeten kan worden door de consument. Om de producten te wassen worden machines en leidingwerken gebruikt. Als de listeria- en andere bacteriën in de leidingen de kans krijgen om zich aan de wanden te hechten ontstaat er biofilm: een extra hardnekkige besmettingsbron in het proces. Listeria bestrijden samen met alle andere ziekmakende micro-organismen in biofilm is vaak lastig omdat desinfecterende chemicaliën en voedingsmiddelen logischerwijs geen goede combinatie zijn.

Kiemvrij proceswater verhoogt voedselveiligheid en houdbaarheid

Verwerkers van de genoemde risicoproducten hebben niet alleen last van listeria maar ook salmonella, E. coli en vele andere bacteriën. Daarbij zijn er ook gevaarlijke virussen, schimmels, en gisten die zich via proceswater vermeerderen en verspreiden onder de producten. Behalve de voedselveiligheid is er ook het kwaliteitsaspect. Bacteriën bevorderen het bedervingsproces waardoor de houdbaarheid van verse producten afneemt naarmate er meer micro-organismen in de producten zitten.

Het schoonhouden van het proceswater is dus belangrijk en tegelijkertijd een hele uitdaging. Desinfectiemiddelen met chemicaliën hebben nogal wat nadelen. Ze zijn giftig, lastig te doseren en het doorspoelen van de leidingwerken heeft altijd een tijdelijk effect. En dan is er nog het financiële aspect. Chemicaliën zijn een behoorlijke kostenpost.

Continu doseren met het Watter systeem

Watter biedt een gebruiksvriendelijke en duurzame oplossing. Met het Watter-systeem bent u als voedselproducent of -verwerker in staat om u eigen desinfectiemiddel te maken. Dit desinfectiemiddel is effectief, biologisch afbreekbaar en heeft een kleinere kans op het achterlaten van residuen. Het Watter-systeem gebruikt stroom, zout en water om een desinfectiemiddel met de werkzame stof HOCl te produceren. Door de brede effectiviteit kan het middel in zeer lage concentraties gedoseerd worden op het proceswater. HOCl is effectiever tegen micro-organismen dan bijvoorbeeld natriumhypochloriet op dezelfde dosering.

Watter is veilig te gebruiken voor het desinfecteren van proceswater waardoor bacteriën zoals Listeria geen kans meer hebben. Watter is uitvoerig getest door onder andere TNO en Eurofins, daarnaast kunnen wij u vertellen dat wij 100% resultaat hebben behaald bij al onze klanten in de voedingsindustrie. 

Test Watter in uw proces om besmetting met listeria te voorkomen

Watter kan veel voor u betekenen op het gebied van kwaliteit, maar ook op veiligheid. Het brengt zekerheid, rust en verlaagt de kosten die u normaal kwijt zou zijn aan chemische desinfectie. Daarnaast kan het ook zorgen voor een verlengde houdbaarheid datum op uw producten. Dus klaar om uw producten een langere houdbaarheidsdatum te geven?

WILT U OOK AF VAN LISTERIA MONOCYTOGENES?

Neem contact met ons op!