Wat is Listeria monocytogenes?

Listeria’s zijn bacteriën. Ze komen overal in de natuur voor. Eén van de vele soorten listeria kan ziekte veroorzaken. Dat is Listeria monocytogenes. De voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de bacterie heet listeriose. De kans op besmetting is niet groot, maar heeft soms ernstige gevolgen.

Besmetting met Listeria monocytogenes

We vinden Listeria monocytogenes het meest in dierlijke levensmiddelen. Plantaardige producten zijn minder vaak besmet. De producten die het meest in verband met listeria worden gebracht zijn gesneden vleeswaren, gerookte vis en de zachtere schimmelkazen. Ook andere vleesproducten en kant-en-klare rauwkostproducten of sandwiches uit de koeling zijn voorbeelden van voedingsmiddelen waardoor mensen een infectie kunnen oplopen. Het komt vooral, omdat deze producten zonder verhitting geconsumeerd worden. De bacteriën overleven en vermeerderen zich vooral in een vochtige omgeving maar ook in de diepvries. Waar de meeste andere bacteriën doodgaan van de kou of stoppen met vermeerdering, groeit listeria door.

Symptomen van listeriose

Een besmetting met Listeria monocytogenes hoeft zich niet direct te uiten in ziekte. Gezonde mensen merken er niets van of hebben hooguit milde griep. Wie tot een van de risicogroepen behoort (zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) loopt kans op ernstige ziekte. Bloedvergiftiging, ontsteking in de binnenwand van het hart, maagdarminfecties, oog- en huidontstekingen en zelfs hersenvliesontsteking kunnen veroorzaakt worden door Listeria monocytogenes. Voor zwangeren is er risico op een miskraam of vroeggeboorte dus vooral voor hen is listeria voorkomen beter dan genezen. Bepaalde voedingsmiddelen met meer risico worden om die reden ook afgeraden aan zwangeren.

Listeria bestrijden in de voedingsindustrie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) controleert voedingsmiddelen op listeria en roept producten uit de markt terug als er aanwijzingen zijn dat het de oorzaak van besmetting is. Verwerkers en producenten van voedingsmiddelen die gebruik maken van proceswater lopen extra risico dat hun product besmet raakt met listeria. Voorbeelden hiervan zijn groenteverwerkers die producten gewassen verpakken zodat het direct gegeten kan worden door de consument. Om de producten te wassen worden machines en leidingwerken gebruikt. Als de listeria- en andere bacteriën in de leidingen de kans krijgen om zich aan de wanden te hechten ontstaat er biofilm: een extra hardnekkige besmettingsbron in het proces. Listeria bestrijden samen met alle andere ziekmakende micro-organismen in biofilm is vaak lastig omdat desinfecterende chemicaliën en voedingsmiddelen logischerwijs geen goede combinatie zijn.

Kiemvrij proceswater verhoogt voedselveiligheid en houdbaarheid

Verwerkers van de genoemde risicoproducten hebben niet alleen last van listeria maar ook salmonella, E. coli en vele andere bacteriën. Daarbij zijn er ook gevaarlijke virussen, schimmels, en gisten die zich via proceswater vermeerderen en verspreiden onder de producten. Behalve de voedselveiligheid is er ook het kwaliteitsaspect. Bacteriën bevorderen het bedervingsproces waardoor de houdbaarheid van verse producten afneemt naarmate er meer micro-organismen in de producten zitten.

Het schoonhouden van het proceswater is dus belangrijk en tegelijkertijd een hele uitdaging. Desinfectiemiddelen met chemicaliën hebben nogal wat nadelen. Ze zijn giftig, lastig te doseren en het doorspoelen van de leidingwerken heeft altijd een tijdelijk effect. En dan is er nog het financiële aspect. Chemicaliën zijn een behoorlijke kostenpost.

Continu doseren met het Watter systeem

Het veilige alternatief? Wij laten u graag kennismaken met Watter. Met het Watter systeem bent u als voedselproducent of -verwerker zelf in staat om een 100% effectief, biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel te maken. Het apparaat gebruikt stroom, zout en water om een desinfectiemiddel met HOCl in pure vorm als actiefste stof te produceren. Door die diversiteit kunnen de stoffen in dusdanig lage doseringen blijven, dat het middel biologisch afbreekbaar is. En toch zijn ze samen effectiever tegen micro-organismen dan de chemische desinfectanten.

Watter is veilig te gebruiken als proceswater, waardoor Listeria monocytogenes geen kans meer heeft, net als een heleboel andere ziektekiemen waarop Watter uitvoerig getest is door onder andere TNO en Eurofins. Onze ervaringen in de voedingsindustrie zijn extreem succesvol. Het effect van Watter op de kwaliteit, houdbaarheid en vooral voedselveiligheid van producten is goed te illustreren met dit voorbeeld.

Test Watter in uw proces om besmetting met listeria te voorkomen

Watter kan veel betekenen voor de kwaliteit en veiligheid van uw product. Het brengt zekerheid, rust en verlaagt de kosten die u kwijt bent aan desinfectie. De omzet stijgt aan de andere kant door de langere houdbaarheid. Klaar om uw producten te upgraden en listeria te bestrijden? 

WILT U OOK AF VAN LISTERIA MONOCYTOGENES?

Neem contact met ons op!