Overslaan en ga direct naar de inhoud

Biofilm op de boerderij kan op vele plekken voorkomen. Niet alleen schuilt het in de leidingen van uw drinkwatersysteem, maar ook bijvoorbeeld in de slangen van uw melkrobot. Dit zorgt voor slijmerige bakken, dichtgeslibde drinknippels en verstopte leidingen. Het zorgt ook voor stinkend en potentieel verontreinigd water. Dit is natuurlijk niet prettig voor boeren en het kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen bij uw dieren. 

De risico’s van biofilm 

De slijmerige laag die rondom de bacteriën vormt, zorgt ervoor dat het biofilm zeer hardnekkig is om te verwijderen. Niet alleen zorgt dit voor verstoppingen, een nare geur en slijm. Maar het kan ook andere problemen veroorzaken: Lage weerstand, vruchtbaarheid en klauwproblemen waren allemaal factoren die melkveehouder Barry van Bezooyen tegenkwam op zijn boerderij. Uit een watermonster bleek dat het aeroob kiemgetal en het aantal coliforme bacteriën veel te hoog waren, door biofilm in de bakken en leidingen.

Wat lastig is aan biofilm is dat de micro-organismen zich met meerdere lagen eiwitten aan elkaar hechten. Wat ervoor zorgt dat het biofilm uiterst weerbaar is. Het verwijderen is wel van groot belang, om de bovenstaande risico’s te voorkomen, en daarmee gezonde en blije dieren te behouden. 

Schoon water met Watter

Het is belangrijk voor de gezondheid van uw dieren om ze schoon water te geven. Watter heeft voor de verwijdering van biofilm een oplossing ontwikkeld. Het Watter-systeem is een apparaat dat op basis van stroom, zout en water een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Door de elektrolyse van het zout en het water ontstaat er een desinfectiemiddel met als werkzame stof HOCl.

Er zijn meerdere voordelen met het Watter desinfectiemiddel ten opzichte van traditionele chemicaliën:

  • Door de automatische dosering zijn er geen doseringsfouten
  • Doordat u zelf het middel produceert, is er altijd vers en voldoende desinfectiemiddel op voorraad.
  • Het Watter desinfectiemiddel verwijdert biofilm volledig, dankzij constante lage dosering en voorkomt dat het terug groeit.
  • Het product is effectief tegen meerdere virussen, schimmels, gisten en bacteriën.
  • Geen plastic jerrycans en opslag van chemicaliën meer doordat het product op locatie wordt gemaakt en direct uit het systeem wordt gedoseerd.

Meer over Biofilm:

Wilt u dit profiteren van de MIA/Vamil-regeling?

Wilt u zelf ervaren hoe schoon water uw dieren kan helpen? Vraag dan een proefperiode voor het Watter-systeem aan! Ook in 2024 kunt u profiteren van 36% MIA en 75% Vamil. Hierdoor verdient u het systeem vaak al binnen 2 jaar terug!

Neem vrijblijvend contact met ons op

Weten wat Watter te bieden heeft voor uw boerderij?