Overslaan en ga direct naar de inhoud

Schoner water en hogere klauwgezondheid dankzij het Watter-systeem

Barry van Bezooyen is net als vele boeren opvolger en heeft in 2022 de boerderij van zijn ouders volledig overgenomen. Het bedrijf in Lexmond telt 110 melkkoeien met ongeveer 50 stuks jongvee. Lange tijd hadden de koeien onverklaarbare gezondheidsproblemen, wat uiteraard voor bijbehorende frustraties zorgde bij de melkveehouder. Totdat één systeem uitkomst bracht. 

Gezondheidsproblemen bij de koeien

De weerstand en gezondheid van zijn koeien waren matig voordat Barry begon met het Watter-systeem. De vruchtbaarheid was niet goed genoeg, de melkproductie bleef achter en klauwgezondheidsproblemen kwamen vaak voor. Om de oorzaak van deze problemen te achterhalen, begon hij met het onderzoeken van mogelijke factoren. Na verschillende alternatieven geprobeerd te hebben, was er nog steeds geen zichtbare verbetering. Er veranderde weinig aan de situatie, waardoor Barry genoodzaakt was verder te zoeken. Na een artikel over drinkwaterkwaliteit van Watter te hebben gelezen, besloot hij contact op te nemen. "De vertegenwoordiger van Watter had natuurlijk een heel mooi verhaal, maar achteraf blijkt: hij heeft geen woord gelogen! Het eerste advies was om watermonsters af te nemen."

Datum

Watermeting

E. Coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

02-09-2021

Eerste drinkbak

184

>300.000

 

Laatste drinkbak

224

>300.000

05-10-2021

Eerste drinkbak

0

<100

 

Laatste drinkbak

0

700

Wateruitslagen Mts. Bezooyen

Binnen een paar weken flinke verbetering in het water 

Er bleek onder andere te veel E. Coli in het water te zitten, waarop Barry besloot om het Watter-systeem een half jaar lang te testen. “Ondanks dat mijn dochter goed haar best deed om de waterbakken schoon te maken, zo’n twee keer per week, bleef er toch altijd slijm achter. Met het Watter-systeem verdween de vervuiling volledig binnen een paar weken.” Dat slijm was de biofilm die zich ophoopte in de waterbakken. Met gebruik van het Watter-systeem was dit binnen no-time verleden tijd. “Bovendien rook het water weer aangenaam en leken de koeien er onmiddellijk van te willen drinken. Ze doken met hun neus het water in, eerder zochten ze liever de sloot op”, vertelt Van Bezooyen.

Een gezonde koe heeft gezonde klauwen

Niet alleen de verbetering van het water viel Barry op, ook zat er in de klauwgezondheid van de koeien een forse verbetering. Mortellaro was een probleem dat zich eerder vaak binnen het bedrijf voordeed, dat is bijna in zijn geheel verdwenen sinds het gebruik van het Watter-systeem. “Inmiddels is er ook al een hele tijd geen sprake van een tussenklauwontsteking. We merkten dat de klauwgezondheid het eerste was wat aanzienlijk vooruit is gegaan. Wanneer de koe gezond is, heeft het gezonde klauwen. En dat resulteert uiteindelijk weer in minder gedoe”.

De verdwenen problemen zijn van onschatbare waarde

Barry gaf aan dat de terugverdientijd van het systeem ongeveer 2 tot 3 jaar bedraagt. Hoewel de aanschaf van het systeem wel even een investering was, benadrukte hij dat de frustraties en problemen met de klauwgezondheid erg vervelend waren. “Het is van onschatbare waarde dat deze problemen nu verleden tijd zijn.” Dat maakt de aanschaf van het systeem volgens Barry zeker de moeite waard. “Water is 80% van je rantsoen, er zou zeker meer omkijken naar moeten zijn. Controleer daarom eerst of je water wel écht schoon is, dat is belangrijk.” concludeert Barry. 

Ook weten wat Watter voor jouw veehouderij kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op