In de melkveehouderij wordt steeds vaker de link gelegd tussen drinkwaterkwaliteit en diergezondheid. Dierenartsen benadrukken het belang van schoon drinkwater, en ook microbiologisch onderzoek onderstreept de noodzaak om verder te kijken dan wat het blote oog ziet. Want: helder water is niet altijd schoon.
Schoon drinkwater heeft invloed op de gezondheid en productiviteit van melkvee. Een koe eet immers ook minder wanneer het niet voldoende drinkt. Daarom is het belangrijk dat er voldoende water van goede kwaliteit beschikbaar is. Het testen van water op geur, kleur, bezinksel en helderheid wordt inmiddels breed geadviseerd (1). Maar wat als het water microbiologisch gezien niet in orde is? Wat kun je er dan tegen doen?
Veel veehouders gaan ervan uit dat er geen probleem is als hun dieren gezond ogen en het water helder lijkt. Maar bacteriën zijn onzichtbaar voor het blote oog. Zelfs helder water kan een broeinest zijn van micro-organismen. En hoewel niet elke bacterie direct ziekte veroorzaakt, kost het dieren wél energie om ermee af te rekenen. Dit is energie die beter besteed zou zijn aan melkproductie of groei.
Regelmatig horen we uitspraken als: "Ik maak de drinkbakken wekelijks schoon met een borstel, dan is het toch goed?" Hoewel dit helpt tegen zichtbare vervuiling, verwijdert het de biofilm in leidingen niet. Biofilm is een slijmerige laag waarin bacteriën zich ophopen en continu het water verontreinigen (2).
Veel veehouders gebruiken grondwater, vaak behandeld om de chemische samenstelling te verbeteren (zoals het verwijderen van ijzer of mangaan). Maar deze behandelingen richten zich niet op microbiologische verontreinigingen zoals bacteriën, virussen of schimmels.
Ook als het grondwater aan het begin van de stal microbiologisch schoon is, kan het verderop in de leidingen vervuild raken. Zelfs leidingwater kan in de stal microbiologisch vervuild raken door biofilmvorming in leidingen en drinkbakken. Het gevolg: een constante aanvoer van bacteriën richting het dier (3).
Om echt schoon water te krijgen, is desinfectie noodzakelijk. Hiervoor zijn verschillende desinfectiemiddelen op de markt, vaak in geconcentreerde vorm en verpakt in jerrycans. Het zijn wellicht middelen met desinfecterende werking, maar kennen ook nadelen:
Een duurzamer alternatief is het ter plaatse produceren van een desinfectiemiddel, direct gekoppeld aan een automatische doseerpomp. Dit kan met het Watter systeem Dit systeem zorgt voor:
Water is misschien wel het meest vergeten nutriënt in de veehouderij. En dat terwijl het een enorme invloed heeft op de weerstand, gezondheid en productiviteit van je dieren. Maar helder water is niet automatisch schoon water. Regelmatige microbiologische controle én een structurele aanpak van desinfectie zijn cruciaal. Door je watersysteem continu vrij te houden van biofilm en bacteriën, voorkom je problemen in plaats van ze achteraf te moeten bestrijden.
Wil u meer weten over microbiologisch schoon water?