Testimonial Henri van Ramshorst – Pluimveehouder uit Nijkerk

“De kippen doen het zichtbaar beter én je hebt je handen vrij.”

Net buiten Nijkerk runnen Henri van Ramshorst en zijn broers samen een moderne pluimveehouderij. Het bedrijf werd in 1958 opgericht door hun ouders en begon destijds als een gemengd boerenbedrijf. Tegenwoordig draait alles om pluimvee. Henri werkt er al sinds zijn zestiende en heeft inmiddels, samen met zijn broer Evert, de leiding op de oorspronkelijke locatie waar 58.000 vrije-uitloopkippen rondscharrelen. Zijn oudste broer Bert en zijn zoon Kilian beheren de tweede locatie die er later bij is gekomen.

Kwaliteit leveren, van stal tot consument

Bij het pluimveebedrijf van familie Van Ramshorst wordt een groot deel van de eieren lokaal afgezet. ‘Ongeveer dertig procent van onze eieren verkopen we zelf,’ vertelt Henri. “Dat doen we via huisverkoop, maar ook via automaten, sportscholen, restaurants en verzorgingshuizen.” Dat komt neer op zo’n 70.000 tot 80.000 eieren per week die zij zelf vermarkten. 

Bestaande aanpak drinkwater werkte niet meer

Om het aantal kiemen in het drinkwatersysteem te onderdrukken, gebruikte Henri jarenlang waterstofperoxide. Aanvankelijk werkte dat, maar na verloop van tijd nam het effect af. Henri vertelt: “Halverwege 2024 kregen we een zware uitbraak van Gallibacterie, met flinke uitval tot gevolg”. Er moest iets veranderen.

Na contact met Watter werd een proefperiode gestart. “Die mogelijkheid vond ik echt sterk,” zegt Henri: “Je hoeft er niet meteen aan vast te zitten, je kunt het uitproberen en vooraf ook even met een andere pluimveehouder bellen die er al mee werkt. Dat maakt de drempel erg laag.”

Korte tijd na installatie had Van Ramshorst een nieuw koppel opgezet. De bacterie bleek destijds nog aantoonbaar aanwezig, zij het in lage aantallen. De hoge uitval bleef echter uit. Ook de veearts was bijzonder positief, ook door ervaringen bij andere pluimveebedrijven.  “Dat was voor ons wel echt een keerpunt, dat dit echt werkte en daarop hebben we besloten aan te schaffen”, legt de pluimveehouder uit.

Uitstekende opstart: minder uitval en minder kosten

Sinds installatie van het Watter-systeem ziet Henri bij de opstart een duidelijke verbetering. “Normaal heb je altijd wel uitval in de eerste week. Maar nu gingen we van 70-80 per week naar ongeveer 20. Dat is in deze stal echt bijzonder weinig.” Ook het feit dat er inmiddels geen andere toevoegingen meer nodig zijn, scheelt een hoop geld. “Zo’n klein busje zuur kost je al gauw honderd euro. En dat moet je dan steeds weer aanvullen en bijhouden. Nu is dat allemaal niet meer nodig.”, legt Van Ramshorst uit.

Bovendien levert dat rust op in de bedrijfsvoering: “Je hebt je handen vrij. Je weet dat het systeem draait, dat het water op orde is en dat je niet steeds hoeft bij te sturen.”

Zelf uitproberen?

Henri heeft een duidelijk advies: “Wij hebben gezien wat het effect is als je het water goed aanpakt.”. Wilt u ook met eigen ogen zien wat het effect van microbiologisch goed drinkwater voor uw kippen kan betekenen? Vraag dan een proefperiode aan.

Ontdek onze proefperiode!

Watter biedt veehouders de mogelijkheid om in vijf maanden overtuigd te raken van het systeem. Krijgen we de microbiologische kwaliteit niet onder de IKB norm? Dan storten we het geld voor de proefperiode weer terug. Vraag naar de voorwaarden.

Direct aanschaffen? Een investering in het Watter-systeem is in 2025 extra aantrekkelijk vanwege de fiscale voordelen met 36% MIA en 75% Vamil.