Wat is het norovirus?

Het norovirus is niet één, maar een groep van virussen die in veel gevallen de verwekkers van diarree zijn. Bij buikgriep is de kans ongeveer 50% dat norovirus de oorzaak is. Het is erg besmettelijk, vooral voor mensen met bloedgroep O. Zij raken vaker geïnfecteerd dan mensen met andere bloedgroepen.

Norovirus symptomen

Diarree is een van de symptomen van het norovirus. Het gaat meestal gepaard met braken. Een besmet persoon vertoont deze symptomen tussen de 15 en 48 uur na besmetting met het virus. Het braken gebeurt plotseling en met veel kracht. Dat wordt ook wel explosief braken of projectielbraken genoemd. Koorts, hoofdpijn, buikpijn/maagpijn en spierpijn zijn andere veelvoorkomende norovirus symptomen. Sommige mensen zijn wel besmet, maar hebben geen symptomen. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen.

Norovirus behandelen en voorkomen

De door het norovirus veroorzaakte buikgriep gaat vanzelf over binnen maximaal een dag of vier. Mocht dat niet zo zijn, is het verstandig om de huisarts te bellen. Er is geen medicijn tegen het virus, de patiënt moet uitzieken. Door het braken en de diarree ligt uitdroging op de loer. Besmette personen moeten daarom voldoende vocht, suikers en zouten binnen krijgen.

Om besmetting met het norovirus te voorkomen via anderen is goede hygiëne het belangrijkst. Handen wassen en desinfecteren na toiletbezoek en schoonmaken met desinfecterende middelen. Iemand met het norovirus kan het beste een apart toilet gebruiken tot de klachten verdwenen zijn. Behalve het toilet zijn ook lichtknoppen, deurklinken en andere oppervlakken die veel met de handen aangeraakt worden belangrijk om te ontsmetten.

Disinfection As A Service (DAAS)

Zorg- of VVT instelling?

Watter heeft speciaal voor de zorg- en VVT sector het DAAS concept ontwikkeld. Altijd een veilig, gebruiksvriendelijk en effectief desinfectiemiddel binnen handbereik.