Biofilm vormt zich makkelijk in stilstaand water

De functie van een buffertank is om pieken in het watergebruik op te vangen. Er wordt dus een redelijke hoeveelheid water opgeslagen in een reservoir, dat gebruikt kan worden bij het reinigen van watersystemen of drinkmomenten op veehouderijen. Omdat het water een tijd stilstaat, geeft dit bacteriën, virussen, gisten en schimmels de kans om zich te nestelen en te groeien. Hierdoor raakt het water microbiologisch vervuild en ontstaat er biofilm. Deze biofilm vormt zich met name aan de wanden en vermenigvuldigt zich snel, waardoor uw water vervuild raakt met pathogenen. Dit vergroot de kans op ziekte bij dieren en aantasting van producten, waardoor lagere THT's gehaald worden en nadelige bijeffecten optreden, zoals besmetting, smaak- en geurafwijkingen.

Hoe herken je biofilm in het water?

Vaak is het te herkennen aan de slijmerige laag aan de wanden van de buffertank, in de leidingen waar het water doorstroomt en/of bij de drinkpunten van de dieren. Maar soms valt het niet op. Het advies is dan ook om regelmatig uw water te laten testen op kiemen.

Biofilm tegengaan in buffer- of breektanks

Het is een vaak een stille en bijna onzichtbare uitdaging. En omdat biofilm zich door het leidingsysteem verspreidt is het erg lastig om het te bestrijden. Het beste is om continu een veilig en toegelaten desinfectiemiddel te doseren op het water. Het Watter systeem is de enige toegelaten desinfectietechnologie die dit effectief kan. Meer weten? Neem dan contact met ons op!