Overslaan en ga direct naar de inhoud

“Zorg en welzijn zijn de pijlers van ons bedrijf.”

“Wij vinden het belangrijk dat de koeien zo lang mogelijk gezond zijn en op het bedrijf kunnen blijven. In die zin ben ik een liefhebber, maar het economisch belang speelt zeker een rol.“ Aan het woord is Bart Boxen, melkveehouder in Eeserveen. Hij runt het 130 koeien tellende bedrijf met z’n vrouw en dochter (“Ze werkt me er hopelijk langzaam uit.”). Tegelijkertijd dient de boer wel oog te houden voor het economische aspect; “Daarom blijven we altijd optimaliseren; in huisvesting, voeding, water, etcetera. Zo hebben we sinds kort op initiatief van Lisanne ook ruimere kalverhokken met spelmaterialen.”

Het Watter systeem heeft een compact formaat

Het gezin loopt wel vaker voor op nieuwe ontwikkelingen. Zo zat Boxen bij de eerste groep melkveehouders die aan de slag gingen met het drinkwater op hun bedrijf. “Deze stal staat er al sinds 2003 en redelijk vlot was het water niet meer in orde. Er zat veel gladheid in de bakken en biofilm in de leidingen. Dat nam je echter voor lief; het hoort er gewoon bij. Via-via kwam ik in contact met Watter die toendertijd een proef startten met drinkwaterontsmetting. Dat sprak ons wel aan: we vonden dat het voer veel prioriteit krijgt ten opzichte van het water, waar wel coli en dergelijke in zit. Dat heeft effect op de gezondheid van de dieren.”

Begin 2015 werd het Watter-systeem geplaatst. In eerste instantie voor vijf maanden, maar de familie besloot na de proefperiode over te gaan tot aanschaf. Vrij snel was namelijk duidelijk dat niet alleen de bakken helder werden en het water fris, de koeien zelf werden er ook zichtbaar beter van, met name qua gezondheid en weerbaarheid.

Boxen maakt al meer dan 6 jaar gebruik van het Watter-systeem. Deze koeien zijn niet anders gewend dan helder, fris water.

“Met Watter is het water altijd fris. Bij een storing zien we binnen twee dagen weer gladheid ontstaan en ruiken we een onprettige geur in het water. Het effect is onmogelijk in euro’s terug te rekenen, maar schoon water is belangrijk om koeien optimaal te laten presteren. Wij werken al 6 jaar met Watter en voor ons is dit het dubbel en dwars waard.”

Met zijn ervaring hoopt Bart dan ook dat meer melkveehouders eens aandachtig in de drinkbak gaan kijken: “Ik denk dat er veel boeren zijn die het simpelweg voor kennis aannemen dat er een slijmlaag in de bakken zit. Of die ten onrechte aannemen dat het water goed is omdat ze bijvoorbeeld een goede bron hebben of hoge druk.  Mijn advies is: neem in ieder geval watermonsters en neem daarna contact op met Watter of een proef wat voor je is.”

Zelf aan de slag?

Het water in de drinkbak van de koeien is vaak een verbeterpunt voor melkveehouders: door biofilm in de leidingen ontstaat er een slijmlaag van bacteriën, algen en schimmels die het welzijn en de productie van de koeien verminderen.

Het Watter systeem is een apparaat dat zelf een veilig en effectief desinfectiemiddel maakt uit slechts stroom, zout en water en dit vervolgens automatisch in kleine dosis toevoegt aan het water, waardoor de kiemdruk verdwijnt. Hiermee verbetert het water en dit laat zich zien in betere weerstand en een hoge productie.

Benieuwd wat schoon water op uw bedrijf betekent? Lees hier meer ervaringen van collega's of neem direct contact met ons op.