Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kaasboerderij Mulder: "In het water is nog veel winst te halen"

Kaasboerderij Mulder is vooruitstrevend, ondernemend en gericht op het leveren van structurele kwaliteit. Voor eigenaar Stefan Mulder, die samen met zijn ouders in de maatschap zit, is het belangrijkste dat de kazen het hele jaar door een consistente smaak hebben. Een aanpak die zijn vruchten afwerpt: de kazen van het bedrijf uit Melissant zijn te vinden bij meer dan 150 afnemers in Noordwest-Europa en sinds kort zelfs in China.

Het rantsoen is de basis. Water is daar het grootste onderdeel van.

Zekerheid over rantsoen en gezondheid is belangrijk

Het maken van kaas is een vak apart. Doordat het lang moet rijpen duurt het op z’n minst negen maanden voordat je de uitkomst van de werkzaamheden kunt ervaren. Nog meer dan bij de reguliere melkproductie is het belangrijk om risico’s te vermijden en zekerheid te hebben over het rantsoen en de gezondheid van de koeien. Op deze wijze blijft het proces optimaal en smaak van de kaas gegarandeerd goed. Het is dan ook een zeldzaamheid als Mulder wisselt van leveranciers of iets toevoegt aan het bedrijfsproces. Tegelijkertijd dienen partners elkaar wel scherp te houden en te wijzen op kansen om te verbeteren. Dit kan zowel door efficiënter te werken als door verbetering in kwaliteit. 

Niet meer groeien, dus optimaliseren

Eén van de meest recente ontwikkelingen op de melkveehouderij is het gebruik van Watter als waarborging voor de drinkwaterkwaliteit. Stefan vertelt hierover: “Doordat de rek uit de groei lijkt te zijn zullen melkveehouders ook steeds meer kijken naar efficiëntie, net als bijvoorbeeld varkenshouders. Schaalvergroting is geen optie meer, waardoor je je bedrijf onder de loep dient te nemen om op zoek te gaan waar je kunt optimaliseren. Ik geloof dat het drinkwater op de meeste melkveebedrijven een ondergeschoven kindje is. Boeren letten erg veel op de kuil, dat daar geen broei of schimmel in zit. Maar het water is vaak vies en dus daar valt nog veel winst te behalen.”

Afbeelding onder: het drinkwater voor (links) en na (rechts) ingebruikname van Watter.
Let vooral op de slijmlaag op de bodem en zijkanten van de drinkbak. Deze biofilm is volledig verdwenen.

Het drinkwater voor (links) en na (rechts) ingebruikname van Watter

We vragen topprestaties van de dieren

Ook andere ontwikkelingen dragen bij aan het belang dat de familie Mulder hecht aan water: “We vragen als sector steeds meer van de dieren. Koeien leveren topprestaties, melken 40 tot 45 liter en staan op de top van hun kunnen. Om dit mogelijk te maken -en houden- dragen alle voorwaarden daaraan bij. Sven Kramer duikt de avond voor een wedstrijd ook niet de kroeg in. Water is de basis van het rantsoen.”  Stefan ziet daarnaast ook dat de zomers steeds meer hittestress opleveren. Dat is desastreus voor de kwaliteit van het water, maar ook de gezondheid en de prestaties van de koeien. “Een koe moet goed drinken in de zomer, wel 100 tot 150 liter per dag, dus goed water is dan dubbel belangrijk en helpt de dip op te vangen.” 

Dankzij Watter merkt Mulder dat de slijmlaag in de drinkbakken is verdwenen en dat de koeien beter presteren. Desondanks is het lastig om achteraf precies aan te wijzen welk aandeel schoon water in de verbetering heeft, en al helemaal onmogelijk om het voor een ander te voorspellen. “Wat mij ontzettend aanspreekt bij Watter is de mogelijkheid om het uit te proberen. De meeste melkveehouders zetten nu hun eerste stappen in drinkwaterverbetering en dan is zo’n investering best een hoge drempel. Door een proefperiode aan te bieden laat je zien dat je achter je product staat.”

"Baadt het niet, dan schaadt het niet"

Het advies van de Zuid-Hollander is dan ook om gebruik te maken van de laagdrempelige kennismaking met het Watter-systeem: “Baadt het niet, dan schaadt het niet. Als ondernemer ben je altijd op zoek naar verbeteringen en uit eigen ervaring kan ik spreken dat het drinkwater er één is.”

Nieuwsgierig naar de smaak van Kaasboerderij Mulder? De kazen zijn te vinden in speciaalzaken en op de markt of kijk voor meer informatie http://www.kaasboerderijmulder.nl/.