Overslaan en ga direct naar de inhoud

De zin en onzin van zuur op het water

 

Zuren zijn effectief tegen bacteriën als Salmonella en E.coli en verbeteren de spijsvertering. Tegelijkertijd groeien schimmels en gisten juist goed in zure omgevingen, wat nadelig is voor gezondheid en voerbenutting. Wat doet zuur met de kwaliteit van het water?

Zuur en bacteriën

Veel bacteriën, waaronder Salmonella en E. coli groeien het best in een neutrale omgeving (pH 7) en minder snel bij andere pH waardes. Pas bij een echt lage (of hoge) pH kan zo'n bacterie helemaal niet meer groeien. Om zo'n bacterie effectief uit te schakelen is een pH nodig van 3,8. Anders werkt het averechts, beaamt ook Dick Pannekoek van Selko:

"Een beetje aanzuren werkt averechts, het zuur is dan juist een goede voedingsbodem voor de groei van bacteriën.” - Dick Pannekoek van Selko op Varkens.nl

Een foute aanname is echter dat onder een bepaalde waarde niets groeit. Bij nagenoeg elke pH is wel een bacterie te vinden die daar ideaal groeit. Zo gedijen zuurminnende bacteriën als Streptococcen juist goed bij een pH rond de 3,8, net als bijvoorbeeld andere organismen als schimmels en gisten! Bij gebruik van zuren komt het totale aantal bacteriën na verloop van tijd dan ook terug op hetzelfde niveau, zegt ook de GD:

"Bij langdurig gebruik blijkt na een initiële daling van het aantal bacteriën de hoeveelheid op hetzelfde niveau uit te komen als de waterleiding waar geen toevoeging is gebruikt. Dit komt waarschijnlijk doordat er geselecteerd wordt op zuur resistente bacteriën." -Gezondheidsdienst voor Dieren

Kosten

Voor een goede toepassing dient er 1-2 liter zuur per kuub water gebruikt te worden. Zuur kost zo'n €1,50 per liter. Per jaar zijn de kosten dan als volgt:

Bedrijf Kosten inzet zuur per jaar

500 zeugen  € 4.930,-
2.000 vleesvarkens  € 6.027,-
25.000 leghennen  € 6.852,-
100.000 vleeskuikens  € 5.482,-

Dat moet ook terugverdiend worden door verminderde uitval en voerconversie. In veel gevallen is dit echter onmogelijk door de terugkeer van nieuwe, schadelijke bacteriën en schimmels. Veel verstandiger is een investering in een systeem dat alle microbiologische vervuiling opruimt: ontdek Watter!

Conclusie

Zuren zijn effectief in de bestrijding van neutrale bacteriën als Salmonella en E. coli, maar veroorzaken een kweekbodem voor Streptococcen en schimmels. Het aanzuren van het water verbetert de kwaliteit dus niet. De kosten die zijn gemoeid met het aanzuren van het water zijn bovendien relatief hoog: de investering terugverdienen is nagenoeg onmogelijk.