Overslaan en ga direct naar de inhoud

Varkenshouder Karel van Deursen vertelt over Watter

 

In vakblad Nieuwe Oogst, editie 6 juli 2019, vertelt varkenshouder Karel van Deursen over zijn ervaringen met Watter.

 

Schoon drinkwater varken zorgt voor betere melkgift en groei

Het belang van schoon drinkwater wordt steeds meer onderkend. Bij Karel van Deursen uit Asten heeft dat een positief effect op de melkgift van de zeugen en de groei van de vleesvarkens. 'Het draait nu gewoon makkelijker', zegt de varkenshouder.

Sinds november 2018 desinfecteert Van Deursen het drinkwater met Watter. Daarvoor gebruikte hij verschillende andere producten om de waterkwaliteit te verbeteren; onder andere het kiemgetal en de gisten waren te hoog. 'Maar die maken gebruik van chemicaliën en daar wilde ik vanaf.'

Van Deursen bezocht een aantal collega's die al langer gebruikmaken van Watter. Wat hij zag, sprak hem aan. 'De machine is duur, maar de gebruikskosten zijn laag. Als ik het apparaat in vijf jaar afschrijf, komen alle kosten uit op 30 cent per big.' De waterkwaliteit werd gemeten toen de machine werd geïnstalleerd en zes weken later weer.

Effect is overal te zien

Het effect van schoon drinkwater ziet Van Deursen bij alle diergroepen. Bij de vleesvarkens zag hij in de eerste helft van dit jaar een 80 gram betere groei per dier per dag dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de zeugen speent Van Deursen het laatste half jaar per worp een halve big per zeug extra.

Op de vraag of dat alleen op de waterkwaliteit terug te voeren is, antwoordt de varkenshouder dat dit altijd lastig hard te maken is. 'Maar doorat het water schoon is, hoeft het dier geen energie te steken in strijden tegen ziektekiemen. Het draait nu gewoon makkelijker en cijfermatig komt dat er ook uit.'

Wilt u meer lezen over ervaringen met Watter? Klik hier om te lezen wat varkenshouder Gerard Scholman zijn ervaring is met de Watter-machine.

Nieuwsgierig geworden over de Watter-machine? Hier kunt u meer lezen over de Watter-machine en Nontox.

Bekijk hier wat Watter kan bieden in het bestrijden van Salmonella of Biofilm.