Overslaan en ga direct naar de inhoud

"Schoon water is goed voor de gezondheid en vruchtbaarheid"

In het Friese Langezwaag runt Ynze Tiesema samen met zijn vader een melkveebedrijf met 110 koeien. Toen het bedrijf vijftien jaar geleden werd aangekocht had het geen ideale omstandigheden voor waterkwaliteit: het grondwater was wisselvallig, de druk was laag, het water werd opgevangen in een buffervat en stroomde uiteindelijk naar betonnen bakken. Bovendien gaan de koeien zomers de weide in, wat betekent dat het water buiten blootgesteld is aan direct zonlicht, terwijl dan binnen minder doorstroom is. Het gevolg was dat de leidingen regelmatig dicht slibden. Sinds februari 2019 maakt Ynze gebruik van het Watter-systeem en is de waterkwaliteit perfect. Hierdoor zijn de gezondheid en melkproductie sindsdien hard gestegen.

Voordat Ynze met het Watter-systeem ging werken, had hij op verschillende manieren geprobeerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Echter altijd zonder resultaat: de rommel kwam snel terug. Nadat Watter voorbij kwam tijdens een lezing bij het Agrarische Jongeren Kontakt raakte hij geïnteresseerd. Na het lezen van gebruikerservaringen werd besloten te investeren.

 

“Ik wil zeker weten dat het water goed is. Het is tenslotte 67% van het rantsoen. Ik ben ervan overtuigd dat beter water goed is voor de gezondheid en vruchtbaarheid van de koeien.“

 

Biofilm verdwenen, productie gestegen

De installatie van het systeem had meteen zichtbaar effect op het bedrijf. Binnen een week was de biofilm in de leidingen verdwenen. Uit onafhankelijke onderzoeken door Eurofins bleek dat het kiemgetal zakte van 40.000 naar 100 kve/ml. Tegelijkertijd is de productie 700 kg per koe gestegen, terwijl de eiwit- en vetgehaltes gelijk gebleven zonder andere veranderingen op het bedrijf. Daardoor heeft Tiesema de investering van het systeem binnen een half jaar terugverdiend.

Ynze ziet de verbetering elke dag terug: “De koeien dipten hun tong eerst alleen in het water en nu duiken ze er met de hele bek in.”. Hij is blij dat de problemen met zijn waterkwaliteit verleden tijd zijn: “Boeren spreken wel over water, maar er wordt weinig mee gedaan. Schoon water is niet alleen belangrijk voor de productieverbetering, maar ook voor de gezondheid van jongvee en droge koeien.”. Zijn advies aan al zijn collega’s is dan ook: “Neem watermonsters uit de drinkbak en neem actie op het resultaat!”.