Overslaan en ga direct naar de inhoud

Schoon water garandeert onze kwaliteit

“Bij Collall maken we lijm- en verfproducten. Het grootste deel hiervan is op waterbasis en veel van deze producten gaan naar de basisscholen in Nederland en de rest van Europa.” vertelt directeur Patrick van Rhijn. "In onze productie is de kwaliteitscontrole daarom ontzettend belangrijk: juffen, meesters en ouders moeten kunnen vertrouwen dat kinderen op veilige wijze met onze producten aan de slag gaan. Een ander groot deel van onze afzet gaat naar hobbyspeciaalzaken en ook zij verwachten de hoogwaardige kwaliteit die ze van ons gewend zijn."

Patrick van Rhijn, Directeur Collall Stadskanaal

Beheersing kwaliteit grondstoffen was nodig

Om deze hoge kwaliteit te garanderen wordt op de productielocatie al sinds 2013 gebruik gemaakt van het Watter systeem om het proceswater te desinfecteren. "Onze grondstoffen zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels. Daardoor is het in het verleden wel eens voorgekomen dat verpakkingen bol gingen staan en producten vreemd begonnen te ruiken. Dat is natuurlijk enorm vervelend voor de klant en voor ons."

Uit analyses van de waterkwaliteit bleek dat het proceswater een rol speelt bij de verspreiding van micro-organismen. De ondernemer ging daarop op zoek naar een geschikte oplossing, maar had daarbij wel de nodige eisen: "Als verf- en lijmproducent zijn we erg goed op de hoogte van de Europese regelgeving rondom het gebruik van chemicaliën, zoals REACH. Daarnaast zijn we ons bewust van de impact die het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan hebben op het milieu. We gebruiken zelf geen gevaarlijke stoffen of de zogeheten zeer zorgwekkende stoffen (substances of very high concern) en verwachten dit ook van onze leveranciers."

Ideale match met Watter

Het Watter systeem was een ideale match met de verwachtingen van het bedrijf. Door gebruik van in-situ desinfectie wordt er ter plekke een desinfectiemiddel geproduceerd door elektrolyse van water en zout. Er ontstaan daardoor geen residuen in het water en bovendien wordt er veel bespaard door het overbodig maken van de aanschaf, het transport en de opslag van chemicaliën. Het Watter systeem is toegelaten voor waterdesinfectie en is één van de weinige bedrijven die als Werkzame Stof én Product-leverancier is opgenomen op de Artikel 95-lijst van het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA).

Het allerbelangrijkst is echter dat het Watter systeem de micro-organismen in het proceswater bestrijdt en zo de kans op contaminatie minimaliseert. En dat doet het jaar in-jaar uit volgens Van Rhijn: "Met Watter hebben wij ons productieproces geoptimaliseerd waardoor wij nauwelijks meer kwaliteitsverlies hebben. We kunnen hierdoor de bacteriën en andere micro-organismen uitsluiten van onze productielijnen. Het is veilig en makkelijk in gebruik en ik zou niet meer zonder willen."

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de samenwerking tussen Collall en Watter? Of wilt u weten wat het Watter systeem voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer 0592 715 300 of via het contactformulier. We vertellen u graag meer!