Overslaan en ga direct naar de inhoud

“Investeren in schoon water loont: met Watter heb ik beter water, minder kosten en meer gemak.”


“Hygiëne is essentieel in onze sector: van opstart tot het laatste ei. Eigenlijk moet het zo geregeld zijn op je bedrijf dat het automatisch goed gaat en er zo weinig menselijk handelen aan te pas hoeft te komen.” Aan het woord is leghennenhouder Koos van Ginkel. Samen met zijn vrouw Ryanne runnen ze in Kootwijkerbroek een bedrijf met 60.000 hennen met 1 ster Beter Leven.

Koos van Ginkel, leghennenhouder, werkt met Watter

Het welzijn van de kippen op één

“In 2010 hebben we dit bedrijf nieuw gebouwd. Mijn ouders hadden al een pluimveebedrijf, met melkveetak, dus die ervaring hebben we goed kunnen gebruiken. We hebben heel bewust gekozen om het welzijn van de kippen op één te zetten. Concreet betekent dit dat de huisvesting, het klimaat, voer en water de gehele ronde optimaal moeten zijn.”

Desalniettemin zag het stel ruimte voor verbetering. Koos vertelt: “We vonden dat de opstart beter kon en gingen daarom bij onszelf te rade waar verbetering mogelijk was. We zitten op een intensieve locatie en merkten dat de hygiëne een grote impact heeft op ons bedrijf, met name qua ziektedruk, uitval en uiteindelijk productie.”

Geleur met jerrycans verleden tijd

Systematisch werden daarom allerlei zaken uitgesloten. Het water bleef echter een pijnpunt, legt de Gelderse boer uit: “Zoals vrijwel elke boer wendden we ons in eerste instantie tot chemicaliën om de leidingen te reinigen. Dat was wel een stap in de goede richting, maar bij lange na niet de beste oplossing. Met name de werkbaarheid is een minpunt: het geleur met jerrycans is erg intensief en je moet er continu aan denken.” Dat leidde zelfs tot een punt dat  de jerrycans bewust op plekken werden gezet waar Koos er haast wel over móest struikelen, om zich eraan te herinneren dat ze vervangen moesten worden.

In de 1-ster Beter Leven stal worden 60.000 hennen gehouden

De leghennenhouder stond er daarom voor open om in het voorjaar van 2018 te starten met het Watter systeem. Dit apparaat produceert op het bedrijf zelf een desinfectiemiddel uit zout en water, dat vervolgens automatisch op het water wordt gedoseerd. Het arbeidsgemak is een groot pluspunt van Watter, maar de winst zit hem in de werkzaamheid, vertelt Koos: “We hebben ervoor gekozen om het systeem eerst op proef te nemen, om met eigen ogen te beoordelen of de investering loont. Het resultaat was al heel gauw overtuigend: de watermonsters waren beter dan voorheen en dit zette door in de stal. De opzet van kippen ging beter en het medicijngebruik is flink gereduceerd. In de algehele linie zien we een betere darmweerbaarheid en zijn er minder schimmelinfecties. Voor Beter Leven nemen we elk kwartaal watermonsters uit de nippel en die zijn al jaren simpelweg perfect: nul komma nul kiemen.”

Watter past in het totale plaatjes

Watter kent veel arbeidsgemak en is financieel interessant vindt de jonge boer, maar er is ook oog voor het grotere plaatje. “Een investering dient op de allereerste plaats uit te kunnen, simpel zat. Nu we enkele jaren met Watter werken wordt ons echter ook duidelijk hoeveel verpakkingsmateriaal - en daarmee chemicaliën - we hebben bespaard. Uiteindelijk lenen we de wereld van onze kinderen. Het doet me deugd te zeggen dat Watter binnen dat plaatje past: een beter welzijn voor de kippen en een reductie in medicijn- en chemicaliegebruik op het bedrijf.

Neem een Watter machine op proef!

Zelf aan de slag?

Probeer vrijblijvend een Watter systeem uit. Bevalt het niet? Halen we het systeem weer op!