Overslaan en ga direct naar de inhoud

Vage gezondheidsproblemen bij de koeien waren snel verleden tijd voor deze melkveehouder

Evert Kremer uit Stegeren was een trotse bezitter van een melkveehouderij met 120 koeien. Sinds een paar maanden heeft hij zijn bedrijf verkocht aan de provincie Overijssel. Hij is opgegroeid in een boerderij naast zijn huidige huis, maar het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk op een nieuwe plek. Tot 2016 hadden de koeien van Kremer last van vage problemen en na verschillende aanpassingen gedaan te hebben leek nog niks te werken.

Vage gezondheidsproblemen koeien

Evert Kremer vertelt: "De koeien hadden wat vage problemen en de melkproductie bleef achter, daardoor begon Kremer met het uitsluiten van oorzaken. Er is wat geëxperimenteerd met het voer en het tegengaan van mycotoxines, maar daar werden de problemen niet per definitie beter van. Toen dacht ik: stel dat er iets is met het water. We zijn ons toen meer gaan focussen op de kwaliteit van het water.” Zodoende is Evert uiteindelijk bij Watter gekomen. “Ik heb contact opgenomen met Watter en toen is er iemand van Watter langsgekomen. De GD had daarvoor een watermonster afgenomen, daaruit bleek dat de waterkwaliteit toch niet echt goed was. Ik wist dat er in het noorden van het land een actie op de provinciebijdrage zat. De provincie Overijssel deed daar niet aan mee, maar daar was wel een kennisvoucher beschikbaar. Ik ben toen direct aan de slag gegaan om een ondernemersplan te schrijven. Binnen 3 dagen was dit akkoord. Daarna ben ik begonnen met een proefperiode bij Watter, dit beviel goed en ik heb toen besloten om verder te gaan.”

Verbeteringen

“In het begin was het wel even wennen, maar er was weinig omkijken naar het systeem", stelt Evert. “Al vrij snel zag ik in de resultaten van watermonsters van de GD dat de coli kiemen in de drinkbakken naar beneden gingen. Sinds ingebruikname was het water mooi helder en de aanslag een stuk minder. We maakten de drinkbakken één keer per week schoon waar dit voorheen vaker moest, en hadden minimale aanslag door de voerresten.” Kremer is blij dat hij de keuze heeft gemaakt om duurzaam te desinfecteren met het Watter-systeem. Hij vindt dat schadelijke chemicaliën zoals formaline over het algemeen veel te gemakkelijk te verkrijgen zijn. “Je kan zo je gang gaan met deze schadelijke chemicaliën, nota bene zonder dat je er daadwerkelijk op gecontroleerd wordt. Deze schadelijke chemicaliën nemen veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom zijn alternatieven zoals Watter beter.”

Datum

Watermeting

E. coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

2-11-2016

 

1e drinkbak

4

30.000

 

Laatste drinkbak

0

5.000

8-12-2016

 

1e drinkbak

0

300

 

Laatste drinkbak

0

1.900

Wateruitslagen Maatschap E. Kremer en A. Kremer-Willems

Alles in één keer aangepakt

Evert is inmiddels gestopt met het bedrijf en werkt nu als Agrarisch Adviseur. Hij is 6 jaar lang een trouwe gebruiker van het Watter-systeem geweest.  Kremer is van mening dat het Watter-systeem zeker heeft bijgedragen aan een beter lopende veehouderij. “Sinds de aanschaf van het Watter-systeem hebben we relatief weinig problemen gehad en heeft het de laatste jaren lekker gelopen. De vage problemen zijn verdwenen en we hadden een constante goede productie. Omdat we zo graag van deze problemen af wilden, hebben we alles in één keer aangepakt. Het is daarom ook niet te zeggen dat alleen het Watter-systeem heeft geholpen, maar de combinatie van schoon water, en aanpassingen in het voer heeft toch gezorgd voor verbetering. Je kunt het zien als een soort cyclus waarin het één het ander op een positieve manier beïnvloedt. Schoon water heeft in dit geval erg veel geholpen.” Over de aanschaf vertelt hij het volgende: “Aan de aanschaf van het systeem zat een redelijk prijskaartje, maar het was zeker de moeite waard.”

Advies voor andere veehouders

Waterkwaliteit is belangrijk, daar is ook Evert Kremer achter gekomen. “Bij slecht water heb je al haakjes voor andere problemen, zoals gezondheidsproblemen bij de koe. De pens van de koe kan wat meer hebben, dus het duurt langer voordat je merkt dat er iets mis is met haar. Een stapeling van problemen zorgt ervoor dat de belasting voor de koe uiteindelijk te hoog wordt. Zorg er daarom voor dat je altijd je water controleert. Schoon water is geen zekerheid, met name met kiemgetallen", stelt Kremer. Ook is hij van mening dat onderzoek van je water belangrijk is. “Een advies voor andere veehouders is om te zorgen dat het water schoon is en dat je het laat testen. Schoon water is geen zekerheid als je er niets aan doet.”

Ook in de laatste maand van het jaar kunt u nu nog gebruikmaken van de MIA/Vamil regeling. Bent u benieuwd wat Watter voor uw veehouderij kan betekenen en wilt u graag meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ontvang meer informatie.