Overslaan en ga direct naar de inhoud

In de wereld van de chemische industrie, voedselverwerking en de levensmiddelen- en drankenindustrie is er een bedreiging die nog weleens onderschat wordt. Deze bedreiging, genaamd biofilm, brengt mogelijk grote consequenties met zich mee. Biofilmvorming in watersystemen kan leiden tot snellere derving of contaminaties met pathogenen met mogelijk recalls tot gevolg.  

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerige laag van samenwerkende micro-organismen. Deze vormen een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Bijna overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen is of doorheen stroomt, kan biofilm ontstaan. Deze laag hecht zich makkelijk aan de wanden van de leidingen en is lastig te bestrijden, omdat het koloniseert door de leidingen en snel teruggroeit. 

Biofilm in de industrie: wat is het gevaar?

Derving is een bedreiging voor elke producent. Een bollende verpakking, nare geurtjes, een gekke smaak of schimmel. Het zijn gevolgen waar QA-managers van wakker liggen. En bovendien, de eindgebruiker wordt daar ook niet blij van. Het is daarom belangrijk dat het proceswater van goede kwaliteit is. Een lage kwaliteit kan leiden tot problemen in de kwaliteit en houdbaarheid van producten. 

Biofilm bestrijden

Het is hard nodig om desinfectiemiddelen te gebruiken tegen de bacterie- en schimmelgroei. Inzetten van schadelijke desinfectiemiddelen zoals chloor is maatwerk: je moet uiterst voorzichtig zijn met het doseren, want de gevaren van onder- of overdoseren liggen op de loer. Ook kan werken met conventionele chemische middelen irritaties veroorzaken en kan het zelfs zorgen voor erge ziektes zoals kanker. Ook moet er gelet worden op de residu limieten zodat er zo min mogelijk achter blijft in het product. 

WDS: Het duurzame desinfectiemiddel

De laatste tijd is er meer aandacht voor duurzaamheid, milieubewustzijn en goed doen voor de planeet. Het Watter-systeem is ontwikkeld om op locatie een duurzaam desinfectiemiddel (WDS) te produceren uit enkel water, zout en elektriciteit. Ziekteverwekkers als bacteriën en schimmels worden onschadelijk gemaakt zonder gebruik te maken van chemicaliën. In ons desinfectiemiddel is HOCl de belangrijkste werkzame stof. 

Vele voordelen met het Watter-systeem

Naast dat ons middel geheel vrij is van schadelijke chemicaliën en vriendelijk is voor mens, dier en milieu, brengt het ook nog andere voordelen met zich mee. We sommen ze graag voor je op:

  • Geen sleep met jerrycans en tonnen vol chemicaliën.
  • Ons desinfectiemiddel is geen gevaarlijke CMR stof.
  • Een lagere dosering zonder verlies van effectiviteit.
  • Geen aparte opslag van (brand)gevaarlijke chemicaliën.
  • Minder CO2 uitstoot door uitsluiting van transport door in situ technologie.
  • Geen afhankelijkheid meer van externe leveranciers en onverwachte prijsstijgingen.

Watter is aangetoond effectief en uitvoerig getest door TNO en andere gerenommeerde wetenschappelijke instituten. Ervaren hoe het werkt? Test het systeem 2 maanden lang uit onder begeleiding van een van onze microbiologen. Neem vrijblijvend contact met ons op.