Overslaan en ga direct naar de inhoud

Het is niet de oplossing voor alle problemen, maar het systeem heeft ons vooruit geholpen!

Met zijn veehouderij in Noordbeemster, een rustig dorpje in Noord-Holland, houdt Peter Konijn 70 melkkoeien en 50 jongvee. Naast koeien houden Peter en zijn vrouw Lieneke ook 100 moederdieren op hun bedrijf in de polder. Dit zijn zuivere Texelaars met een hoge gezondheidsstatus. Samen runnen Peter en Lieneke de boel en steken ze al hun energie in de boerderij. Ondanks hun enthousiasme, passie en goede bedoelingen bleef de diergezondheid echter een uitdaging bij de koeien. Sinds een tijdje is dat nu eindelijk beter onder controle en dat geeft veel rust bij de doorgaans eigengereide boer. Het Watter-systeem kwam als een oplossing voor Peter Konijn, en inmiddels maakt hij er al 2 jaar gebruik van.

Beslist geen schadelijke chemicaliën

Volgens Peter moest er een oplossing komen voor het water, dit was namelijk ontzettend goor. “Er was een lange tijd een zwarte sponsachtige drab door microbiologische verontreiniging te zien in de bakken. Het was net alsof je deze er met een schepje zo uit kon halen", beschreef Peter. Deze ‘drab’ komt vanuit de bron en veroorzaakt troebel water en ergernis bij de veehouder. Ook kampte Konijn met vele klauwproblemen. Die pootproblemen hebben gezorgd voor flink wat minder productie, en al met al heeft het hem ook veel geld gekost. Ze kampten met veel problemen en wilden graag een oplossing vinden. “De koeien drinken veel en je levert aan de levensmiddelenindustrie, dus het is van belang dat het water goed is”. Na wat zoeken kwam Watter op hun pad. “De hoofdreden dat wij voor Watter hebben gekozen, is omdat wij geen gebruik willen maken van chemicaliën.” begint Peter. “Wat mij opviel is het gemak in het gebruiken van gevaarlijke chemicaliën. Je schrikt je dood!” reageert hij vol emotie. Hij had het voor zichzelf al duidelijk: zo wil hij het niet.

Mineralenverhaal

Peter vertelt dat hij de mineralen flink heeft overschat. “Om ons heen is er alleen maar oud grasland, oude zeeklei en we bemesten met onze eigen stalmest. Aan het land wordt ook niet gedaan aan grondbewerking. We begonnen te twijfelen of dit ook niet meespeelde. Je gevoel zegt dat je mineralenhuishouding op orde is, maar dat is niet zo.” Peter is in diezelfde tijd mineralen gaan bijvoeren. Door schoon drinkwater worden deze mineralen beter opgenomen. Op het bedrijf van Konijn gebruiken ze grondwater. Hier begon het vermoeden van de slechte waterkwaliteit. “De GD heeft een watermonster afgenomen en concludeerden dat het water niet geschikt was voor drinkwater. Uit de resultaten van de monsters kwam onder andere een te veel kiemen en E. Coli en een hoog ammoniumgehalte. Eurofins heeft daarna ook nog een watermonster afgenomen en kwam tot dezelfde conclusie.” 

Water is een stuk schoner

Over de impact die het Watter-systeem heeft gemaakt vertelt hij: “Je hoopt dat bij installatie van het systeem al je problemen in één keer zijn opgelost. Dat alles wat je in het water had, er binnen no-time uit is. Zo zwart-wit is het helaas niet.” Peter concludeert: “Het duurde wel een tijdje voor onze leiding schoon was. De microbioloog heeft dit destijds ook wel aangegeven, maar tegen beter weten in hoopte ik toch dat dit sneller zou gaan. De vordering die we hebben gemaakt is al heel wat, en we weten zeker dat Watter daarin zeker meegespeeld heeft. Het water is nu een stuk schoner."

Uitslagen waterproef drinkwater

Datum

Watermeting

E. Coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

17-08-2021

Eerste drinkbak

144

>300.000

 

Tweede drinkbak

106

>300.000

27-09-2021

Eerste drinkbak

0

13.000

 

Tweede drinkbak

0

6.000

Wateruitslagen VOF Konijn-Bark

Verbetering Mortellaro-problemen

In de narigheden die ze hebben gehad heeft het Watter-systeem een significant verschil gemaakt. “Waar er tijden geleden veel Mortellaro-problemen waren, zijn er tot één maand geleden nog maar twee koeien met deze problemen geconstateerd.” Zelf merkt hij niet veel in het verschil met drinken. “Onze koeien lopen grotendeels van de tijd buiten, wij zijn grote weiders. Wel 15 tot 20 uur op een dag! Daar staan waterbakken met slootwater. Veel verschil merken we niet meer. Binnen drinken ze hartstikke goed, en we hebben niet gemerkt dat ze rennend naar buiten gaan om daar te drinken, zoals voorheen. Dat is geen slecht teken.”

Het Watter-systeem heeft de narigheden bestreden

Peter Konijn blikt samen met zijn vrouw terug op de resultaten en de beslissing van de aanschaf Samen concluderen ze: “Met Mortellaro moet je erg uitkijken. Het is net zoals een koe met antibiotica in de melkput. Je moet oppassen voor kruisbesmettingen. Met de ophoping van alle problemen zijn we blij dat we het Watter-systeem hebben aangeschaft. Het heeft zeker bijgedragen aan het verminderen van alle narigheden. De zwarte drab in de drinkbakken is niet voor de volle 100% weg, maar dit komt mede doordat het water stilstaat.” Familie Konijn realiseert zich hoe belangrijk goed drinkwater is. “Water is een basis en vanaf daar willen we terug naar het niveau waar we waren. Aanschaf van het Watter-systeem is zeker de moeite waard. Door het schone water worden de mineralen die bijgevoerd worden beter opgenomen.“ Deze combinatie leidt tot een veel gelukkigere veehouder. “Als je gaat vergelijken, wegen de kosten van het zout niet op tegen alle narigheden. Dat hebben we zelf ondervonden.” 

2023 loopt bijna ten einde, maar als veehouder kunt u dit jaar nog profiteren van de MIA/Vamil regeling. Deze regeling is ook van toepassing op investeringen die goed zijn voor het milieu, zoals het Watter-systeem. Wilt u meer weten over het Watter-systeem ? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.