Overslaan en ga direct naar de inhoud

Het drinkwater is op veehouderijen vaker dan gedacht een bron van infectieziekten, zo ook bij Coli-infecties. Een besmetting met E. Coli is een groot risico, omdat dit een significante impact heeft. Het dierenwelzijn lijdt eronder en dit veroorzaakt een lagere productie en hogere (dierenarts)kosten. Voorkomen is beter dan genezen!

E. Coli bacterie

De E. Coli bacterie, helemaal uitgeschreven als Escherichia Coli, staat in de volksmond ook wel bekend als de poepbacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van mens en dier. Ze hebben daar één functie: ze bieden bescherming tegen andere schadelijke bacteriën. Het gekke is dat deze bacterie niet alleen maar een goede invloed heeft. E. Coli kan ook juist een negatieve invloed hebben op de gezondheid van uw dieren door koorts en pijn te veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in de biofilm van leidingen of drinkbakken en kan zich daardoor snel verspreiden. 

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerige aanslag van bacteriën, schimmels en voedingsstoffen. Naarmate de tijd vordert, bouwt het zich op en nestelt het zich in oppervlaktes waar het vochtig is. Overal waar het langdurig nat is, waar water opgeslagen is of doorheen stroomt kun je biofilm tegenkomen. Dit is vaak moeilijk te bestrijden omdat deze slijmerige laag vaak bestand is voor allerlei middelen. Potentiële ziekteverwekkers zoals E. Coli ontwikkelen zich hierdoor en komen in het water terecht. 

E. Coli in het water

De E. Coli bacterie vinden we niet vaak in het water, toch komt dit af en toe voor. Deze bacterie voelt zich thuis in biofilm, en dat is waar het gevaar van deze situatie ligt. Besmetting in water komt vaak door stilstaand water, bijvoorbeeld in een leiding. Hier ontstaat dan een bron voor ziektekiemen. In de veehouderij wordt gebruik gemaakt van antibiotica, maar wanneer het drinkwater vervuild raakt en alle dieren blijven drinken uit besmette nippels of drinkbakken, zal de besmettingsbron blijven bestaan. Er is minder antibiotica nodig als deze bron aangepakt wordt. 

Hoe weet ik of er E. Coli in het water zit?

E. Coli in het water kun je testen door een watermonster te nemen bij het drinkpunt. Door water af te nemen kan het gecontroleerd worden op bacteriën, in dit geval dus de Escherichia Coli. Door aandacht te schenken aan het drinkwater wordt je je als veehouder meer bewust van de gezondheid van je dieren. Het water kan wel helder zijn, maar of het schoon is weet je niet. 

Watermonster

Aantal kiemen in de drinkbak (kve/ml)

Aantal kiemen in de drinkbak (kve/ml) 


Na de inzet van Watter

E. coli

E. coli


Na de inzet van Watter

 

16-11-2022

21-12-2022

16-11-2022

21-12-2022

Drinkbak 1

>300.000

<100

29

0

Drinkbak 2

29.000

<100

18

0

De resultaten van een tabel hierboven zijn van een veehouderij dat in strijd was met de E. coli bacterie. Na ongeveer 5 weken tijd is er een aanzienlijk verschil te zien. Het Watter-systeem is een goede oplossing voor de E. Coli in het water.

E. Coli verdwijnt met het Watter-systeem

Voor preventie van de E. Coli bacterie heeft Watter een goede oplossing. Onze desinfectie zorgt ervoor dat hardnekkige bacteriën zoals E. Coli verdwijnen. Hiervoor is alleen water, zout en elektriciteit nodig. In het desinfectiemiddel is HOCl de meest effectieve stof. Zo desinfecteert Watter op een duurzame manier zonder schadelijke chemicaliën en is het veilig voor mens, dier en milieu. 

Het is zelfs mogelijk om op aanvraag het Watter-systeem een periode uit te testen.

Wilt u meer weten over drinkwaterdesinfectie?