Overslaan en ga direct naar de inhoud

De poepbacterie, een bacterie waar we allemaal weleens van hebben gehoord. Gelukkig is er een duurzame en veilige manier om deze bacterie te reduceren in uw proceswater of het drinkwater van uw dieren. Laten we u eerst even een introductie geven over deze poepbacterie.

Wat is E. coli, de poepbacterie?

De E. coli bacterie, helemaal uitgeschreven ook wel de Escherichia coli, komt in nature voor in de darmen van mens en dier. Deze bacterie wordt dan ook vaak benoemd als de poepbacterie. In de darmen bieden ze bescherming tegen andere schadelijke bacteriën. E. coli heeft de vorm van rechte, cilindrische staven met ronde uiteinden. De diameter van deze bacterie is 1,1 tot 1,5 micrometer en de lengte 2,0 tot 6,0 micrometer. Om je eens voor te stellen hoe klein dat is: een korrel zout kan vijftig keer groter zijn dan E. coli

Effecten van een E. coli-infectie

Jaarlijks zijn er ongeveer 2.8 miljoen mensen wereldwijd met een E. coli-infectie. Niet alleen mensen hebben last van deze infectie, ook bij dieren (voornamelijk bij herkauwers zoals koeien, schapen en geiten) kan deze bacterie een probleem vormen. Een deel van de E. coli soorten produceert gifstof, waardoor er een besmetting kan plaatsvinden. De verschijnselen zijn vaak diarree, buikpijn, vermoeidheid, koorts en verlies van eet- en drinklust. Na een paar dagen zijn de klachten meestal verdwenen. Echter, er is nog altijd een risicogroep waarbij deze bacterie wél langdurige en ernstige gevolgen kan hebben. 

Escherichia coli in het water

E. coli bacteriën voelen zich thuis in biofilm. Dit is een slijmerig laagje vol met samenwerkende micro-organismen dat zich vormt op plekken waar het langdurig nat is. Waterleidingen en drinkbakken zijn plekken waar biofilm zich gemakkelijk vormt. En zeker als water langdurig stilstaat, vormt dit een ideale omgeving voor biofilm. Om biofilm te bestrijden wordt er traditioneel gebruikgemaakt van verschillende desinfectiemiddelen. Het vervelende aan biofilm is dat de micro-organismen goed samenwerken waardoor ze lastig te bestrijden zijn. Hierdoor moet je vaak gebruik maken van een grote hoeveelheid desinfectiemiddel, of een mengsel van middelen. Naast dat biofilm moeilijk te bestrijden is, is de desinfectie die ertegen wordt gebruikt vaak gemaakt van schadelijke chemicaliën. Deze desinfectiemiddelen kunnen bij verkeerd gebruik gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. Ook is het gebruik van schadelijke chemicaliën niet milieuvriendelijk. 

Duurzame desinfectie oplossing

De bestrijding van de poepbacterie kan ook op een duurzame manier. Ons Watter-systeem produceert een desinfectiemiddel waarbij HOCl de werkzame stof is. Door een zoutoplossing met water te elektrolyseren, vormt zich een duurzaam desinfectiemiddel dat niet alleen effectief is tegen de E. coli bacterie, maar ook tegen een breed spectrum van micro-organismen. Dit middel is veilig voor mens, dier en milieu. Met een Watter-systeem bespaart u ook op transportkosten, plastic afval en hoeft u geen vaten of jerrycans met schadelijke chemicaliën op te slaan.

Onze specialisten vertellen u graag meer over onze oplossing.

Meer weten over het bestrijden van E. coli met Watter?