Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wateroptimalisatie verbetert de samenhang op het bedrijf voor deze veehouder

Henk van Gijssel en zijn broer runnen gezamenlijk een melkveehouderij in het Groningse Scharmer. Sinds 2017 maken de broers gebruik van het Watter-systeem. Met 185 melkkoeien en 150 stuks jongvee zijn Henk en zijn broer continu bezig met optimalisatie op het bedrijf, en volgen ze daarbij de nieuwste innovaties op de voet.

Optimaliseren en de kosten in de hand houden

“We hebben eigenlijk zelden problemen op de boerderij, maar we zitten heel erg in de modus om te optimaliseren.” begint Van Gijssel zijn verhaal. “Er wordt alles aan gedaan om de gezondheid van de koeien en de melkproductie te optimaliseren, terwijl we tegelijkertijd proberen om de kosten in de hand te houden.” vertelt hij. Voorheen maakte Henk geen gebruik van waterdesinfectie. De waterbron op zijn bedrijf is grondwater met bronbemaling en op het bedrijf staat een installatie die het water ijzer- en kalkvrij maakt. Ondanks vele optimalisaties op het bedrijf, is er nog nooit echt goed gekeken naar wat er in het water zit. 

Ogen geopend door watermonsters

Zijn kennismaking met Watter verliep min of meer toevallig. “Watter was iets onbekends voor mij. Ik kwam Arjan Koop toevallig een keer tegen op een evenement, en we raakten aan de praat. Daarna kwam ik hem nog eens tegen op een beurs en ging hij dieper in op de materie.” Op aanraden van Arjan heeft Van Gijssel watermonsters afgenomen, en deze resultaten hebben indruk gemaakt. “Ik had niet door hoeveel bacteriën er daadwerkelijk in het water zaten. Wel heb ik altijd geweten dat water belangrijk is, maar mijn ogen werden wel echt geopend toen ik watermonsters begon te nemen. In het water dat ik gebruikte zaten miljoenen bacteriën. Hoeveel ziekteverwekkers er in het water zitten, heb je echt niet door. Daarom hebben we besloten om het systeem een half jaar proef te draaien. Zo konden we ervaren wat het systeem zou doen.”  

Schonere drinkbakken en de helft minder mastitisgevallen

“Voorheen maakten we de bakken met regelmaat schoon, maar niet vaak genoeg. Na de start van de proefperiode zagen we direct dat de waterbakken aanzienlijk schoner werden. Alle vervuiling die in de drinkbakken terechtkomt, zinkt nu naar de bodem. Ik hoef alleen maar de stop eruit te trekken, en dan zijn de waterbakken weer schoon. En van alle ziekteverwekkers die er in het water zaten, werden deze binnen korte tijd gereduceerd door het Watter-systeem.” concludeert Henk. Wat betreft de gezondheid van de koeien merkte Van Gijssel toch wel degelijk een verschil. “Hoewel onze veestapel al vrij gezond was, krijgen we toch de indruk dat het beter gaat met de koeien sinds installatie van het Watter-systeem. Wat ons met name erg opvalt is dat er minder Mastitis is geconstateerd. Sinds aanschaf is dit rond de 12 Mastitis-gevallen, waar dit er voorheen rond de 25 waren. Het werkt veel makkelijker als je geen zieke koeien hebt, want je hebt je handen vol aan de ziektegevallen. Ik heb daardoor ook bespaard in dierenartskosten. 

Datum

Watermeting

E. coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

25-4-2017

(voor)

1e drinkbak

0

> 300.000

 

2e drinkbak

0

286.000

7-6-2017

(na)

1e drinkbak

0

< 100

 

Laatste drinkbak

0

< 100

Wateruitslagen Maatschap H. en J.F. van Gijssel

Waterbak Maatschap H. en J.F. van Gijssel
Waterbak Maatschap H. en J.F. van Gijssel

Kring van schakels

Henk ziet de werking van het Watter-systeem als een samenhang: “Ik ben ervan overtuigd dat er een kring is met allemaal schakels, en dat water één van de belangrijkste schakels is. Op het moment dat je schoon water hebt, speelt dit ook mee in de verbetering van alle andere toepassingen binnen het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld de melkrobot van DeLaval die we op hetzelfde moment hebben aangeschaft. Alles hangt samen met elkaar. Ik zou het Watter-systeem ook niet meer kwijt willen als ik er op terugkijk." Met die mooie woorden sluit Henk zijn mening over de duurzame technologie af. Als tip naar andere veehouders geeft van Gijssel mee: “Wees heel kritisch op het drinkwater. Kijk regelmatig in de drinkbakken, want het water moet gewoon schoon zijn. Daar kan de Watter-installatie ook mee helpen.”

Neem vrijblijvend contact op 

In 2024 blijft de MIA/Vamil regeling van kracht. Ons Watter-systeem staat op de milieulijst van duurzame investeringen, wat u een aanzienlijk voordeel kan opleveren. Benieuwd of het Watter-systeem ook voor u interessant is? Neem vrijblijvend contact op met onze professionals.