Overslaan en ga direct naar de inhoud

Waterdesinfectie is vergemakkelijkt voor deze varkenshouder

Jan-Willem Pater uit Harskamp runt een veehouderij met 3500 vleesvarkens en daarnaast nog 100 stuks rundvee. Waterkwaliteit is belangrijk, vindt ook Jan-Willem. Hij doet er alles aan om te investeren in goed en schoon drinkwater voor zijn vee. 

Investeren in de waterkwaliteit 

“Ik had niet zo zeer problemen op mijn bedrijf. Zowel met het water als met de dieren niet. Maar water vind ik een erg belangrijk aspect.” begint Pater zijn verhaal. “We namen steeds watermonsters voor de IKB, en dat was eigenlijk altijd heel goed. De waterkwaliteit op het bedrijf is erg belangrijk. Het is daarom goed om daarin te investeren. De kwaliteit kan namelijk altijd beter.” Voorheen gebruikte Jan-Willem zuren om het water te desinfecteren. “Dit kostte behoorlijk wat. Ik heb op dit moment twee locaties, en op deze locatie heb ik wel overwogen om zuren te gebruiken, maar ik heb toch gekozen voor het Watter-systeem.” Over hoe hij door Watter is benaderd vertelt Jan-Willem het volgende: “Ik ben door Watter gebeld of ik interesse in het systeem had, en daarna is er een vertegenwoordiger gekomen om mij te informeren over Watter. Ik heb het systeem toen direct gekocht, want ik had er genoeg vertrouwen in dat het systeem een meerwaarde voor mijn bedrijf zou zijn.”

Donkerbruine drap net als cola uit de leidingen 

“Er zijn veel factoren waardoor het lastig is om te bepalen of het met de dieren beter gaat.” stelt Pater. “Iets waar we wel een duidelijk verschil hebben gemerkt, zijn de leidingen. We hebben een behoorlijk leidingnet, met een leiding die wel 150 tot 160 meter lang is. Er heeft 2 jaar lang een situatie afgespeeld dat wanneer je de leiding niet gebruikte, er een drap zo donkerbruin als cola uit kwam. Er zat dus best wat viezigheid in de leidingen die toen losgekomen is. Sinds Watter ervaren we dit niet meer en zijn deze leidingen mooi schoon.”

Rundvee van V.O.F. J.W. en G. Pater

Gebruiksgemak en kostenbesparend

Voor Jan-Willem is het Watter-systeem voornamelijk een verrijking geweest in het gebruiksgemak. Tegelijkertijd is het systeem volgens hem ook kostenbesparend. “Het Watter-systeem is zeker een investering, maar de waarde voor mij is het gebruiksgemak en dat het in kosten bespaart. De kosten voor het zuur vallen na een paar jaar altijd tegen. Het zout voor de Watter-machine is goed te betalen en je doet er een hele tijd mee. Voor de één is dit belangrijker dan voor de andere, maar voor mij maakt dit het de investering zeker waard.” Pater heeft een goede afweging gemaakt tussen zijn vorige en huidige manier van desinfecteren: “Je moet er goed over nadenken waar je mee bezig bent, vooral met de zuren. Er zitten veel blijvende kosten aan, waar Watter een eenmalige kostenpost is die je kunt afschrijven. Het is misschien een grote kostenpost in één keer, maar na die tijd heb je maar weinig kosten meer.”

Interesse in een Watter-systeem? Door middel van deze innovatieve investering kunt u van de MIA/Vamil regeling profiteren. Probeer het systeem zelf uit door middel van een proefperiode van 5 maanden. Laat u informeren over deze regeling en ons systeem door vrijblijvend contact met ons op te nemen.