Overslaan en ga direct naar de inhoud

Hét alternatief voor natriumhypochloriet

Zoekt u een middel dat dezelfde toepassing heeft als natriumhypochloriet, maar veel lagere concentraties nodig heeft om effectief te zijn en door de lage concentratie minder risico op residuen heeft? Ontdek dan hieronder een effectievere optie t.o.v. NaOCl voor desinfectie.

Wat is natriumhypochloriet (NaOCl)?

Natriumhypochloriet is een desinfectiemiddel dat veel gebruikt wordt t.b.v. water- en oppervlaktedesinfectie. Het is ook de werkzame stof in veel gangbare bleekmiddelen. Natriumhypochloriet wordt o.a. bereid door elektrolyse van natriumchloride in water, maar ook wel door chloorgas door een oplossing van natriumhydroxide te leiden.

natriumhypochloriet in zwembad

Waar wordt natriumhypochloriet voor gebruikt?

Het bekendste voorbeeld is het gebruik van bleekmiddel voor de reiniging en desinfectie van sanitaire faciliteiten. Maar ook tandartsen gebruiken natriumhypochloriet in een lagere concentratie bij bijvoorbeeld wortelkanaalbehandelingen, daarnaast wordt het in fabrieken ook gebruikt om proceswater microbieel schoon te krijgen.

Nadelen natriumhypochloriet

  • Hoge kans op desinfectiebijproducten
    Omdat er relatief hoog gedoseerd moet worden om een voldoende biocide werking te hebben, is het risico op ongewenste residuen, zogeheten desinfectie bijproducten als chloriet of chloraat een stuk hoger dan bij alternatieven als HOCl. Deze desinfectie bijproducten kunnen impact hebben op de voedingsmiddelen.
  • Hoge concentratie:
    Om effectief te doseren zijn er grote hoeveelheden Natriumhypochloriet vereist, HOCl is 250 keer effectiever bij een lagere concentratie (PPM).
  • Veel plastic afval
    In veel gevallen wordt natriumhypochloriet ingekocht in tonnen en/of jerrycans. Deze zorgen voor een grote afvalstroom binnen bedrijven, waarbij ook opslagruimte niet vergeten mag worden.
  • Veel CO2 uitstoot
    Die jerrycans en vaten dienen natuurlijk ook geleverd te worden op locatie. Dat gaat gepaard met het nodige brandstofgebruik en daarmee de uitstoot van CO2.

Het alternatief: Watter Disinfection Solution

Watter Disinfection Solution dat op locatie geproduceerd wordt is hét duurzame alternatief voor natriumhypochloriet. Het middel is niet schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier. Maar wat maakt Watter Disinfection Solution een goed alternatief voor natriumhypochloriet?

Watter Disinfection Solution is niet alleen effectief getest voor een breed spectrum aan micro-organismen, maar het is ook getest in meerdere EN-testen, voor effectiviteit in onder andere watersystemen, virussen, bacteriën, gisten en schimmels (EN 13623/14479/1276 en 1650). Maar is ook op verschillende andere manieren inzetbaar.

Hoe werkt Watter Disinfection Solution?

De voornaamste werkzame stof in Watter Disinfection Solution is HOCl (ook wel hypochlorigzuur genoemd). Door onze innovatieve Watter technologie kunnen wij het ook op locatie (in-situ) produceren door middel van het elektrolyseren van zout opgelost in water. 

Hierdoor ontstaat een desinfectiemiddel waarbij HOCl de belangrijkste actieve stof is. Omdat HOCl een oxiderende eigenschap heeft, is dit desinfectiemiddel zeer effectief tegen schimmels, gisten, bacteriën en virussen. Dit desinfectiemiddel kan in veel gebieden worden toegepast en gebruikt waar hygiëne erg belangrijk is. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor desinfectie van drinkwater in de veehouderij en proceswaterdesinfectie in de industrie.

Wat is het verschil tussen hypochlorigzuur en natriumhypochloriet?

 

Hypochlorigzuur

Natriumhypochloriet

Wetenschappelijke formule

HOCl

NaOCl

Productie

Elektrolyse van water en zout

Door een chemische reactie tussen chloor een natriumhydroxide

Kleur

Transparant

Vale, groenige geel

Doeltreffend

Effectief tegen:

  • Bacteriën
  • Virussen
  • Schimmels
  • Gisten

Effectief tegen (bij 250x hogere concentratie dan HOCl):

  • Bacteriën
  • Virussen
  • Schimmels
  • Gisten

Bijeffecten

  • Hypoallergeen (niet bijtend)
  • Corrosief
  • Irriterend op de huid en gevaarlijk bij inademen
  • Corrosief
  • Hoge(re) kans op chloriet- en/of chloraatvorming

Waarschuwingssymbolen

N.v.t.

           

Wilt u ook een effectief alternatief voor natriumhypochloriet?