Overslaan en ga direct naar de inhoud

Voorkom mastitis bij uw koeien

Mastitis is een aandoening die vaker voor komt bij koeien op een melkveebedrijf. Maar wat is mastitis nou precies? Wat is de oorzaak? En hoe kan het voorkomen worden?

Twee soorten mastitis

Mastitis is een ander woord voor uierontsteking. Mastitis is onder te verdelen in twee soorten, namelijk klinische- en subklinische mastitis. Klinische mastitis is duidelijk zichtbaar. Dit is terug te zien in het melk van de koe, het melk kan dan klonten, vlokjes en bloed bevatten. Verder is klinische mastitis terug te zien aan bijvoorbeeld een zwelling of pijn aan de uier en soms koorts.

Subklinische mastitis is niet zichtbaar met het blote oog. Koeien met subklinische mastitis hebben last van onder meer een verhoogd celgetal.

Klebsiella is een bacterie die mastitis kan veroorzaken.

Bacteriën! De grote boosdoeners

Mastitis wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën in de uiers van de koeien. De bacteriën die in de uiers dringen zijn onder te verdelen in verschillende groepen, namelijk ‘koegebonden’, ‘omgevingsgebonden’ en ‘overige bacteriën’.

De besmettingen met koegebonden bacteriën vindt voor het grootste deel plaats tijdens het melken, de bacteriën worden dan van de ene koe naar de andere koe gebracht door bijvoorbeeld het materieel, de handen of de doeken. De besmettingen met de omgevingsgebonden en overige bacteriën vinden vooral plaats in de stal en tijdens de weidegang, bijvoorbeeld in de drinkbak.

Belang van schoon drinkwater

Heeft u het kiemgetal in uw drinkbak wel eens gemeten? De kwaliteit van het water in de drinkbak is namelijk 25x zo slecht als bij de bron. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat een mastitis koe u €240,- kost, een drinkbak onderzoek hebt u al voor enkele tientjes. Ook helpt schoon drinkwater voor uw koeien bij de verbetering van het imuunsysteem van de koe, waardoor zij minder kans heeft op ziektes als mastitis.

Drinkbakken zijn een bron van ziektekiemen, onder meer die van klinische en subklinische mastitis. Met Watter is het water helemaal schoon en uitgesloten als infectiebron.

Voorkomen is beter dan genezen

Het komt op veehouderijen vaker voor dat het drinkwater van slechte kwaliteit is. Dus als u een stap in de goede richting wil doen en mastitis wilt voorkomen begin dan met schoon drinkwater voor uw koe. Met behulp van het Watter-systeem verbetert uw drinkwaterkwaliteit en is het water echt schoon! Meer weten? Lees hier de mening van collega melkveehouders.

Voorkom mastitis en verlaag de infectiedruk in uw stal met Watter