Overslaan en ga direct naar de inhoud

Schoon water tijdens weidegang: waar moet je op letten?

 

Over water in de wei

Elke maand delen we slimme tips over het drinkwater van uw melkvee. Deze maand kijken we in het bijzonder naar de weidegang en vindt u adviezen om het water binnen én buiten goed te houden.

Eerste hulp bij algengroei

Algen leven in het water en gebruiken zonlicht als energiebron. Daardoor komen ze veel voor in drinkbakken buiten, maar soms ook binnen. U kunt ze vaak herkennen aan hun herkenbare groene kleur, in tegenstelling tot bacteriën, die vaak kleurloos zijn.

Algengroei kan worden geremd door de drinkbak op een koele, beschutte plek te zetten. Goede doorstroom van het water is daarbij ook belangrijk. Om algen effectief en voor altijd op te ruimen is er een goede, structurele aanpak nodig. We helpen u daar graag bij.

De sloot

Veel boeren gebruiken slootwater als drinkwater voor hun dieren, maar de kwaliteit is vaak ondermaats. Daarom is meten essentieel. In de sloot zelf is er vaak genoeg doorstroming, maar eenmaal in de drinkbak is het een feest voor algen en bacteriën, zeker als het warmer wordt. De WUR en LTO Noord hebben een zelf-test ontworpen om het slootwater te beoordelen. We raden aan om daarnaast altijd een watermonster te laten nemen in de drinkbak. Bacteriën kun je niet zien met het blote oog.

Stilstand is achteruitgang

Een goede doorstroom van het water is heel belangrijk. Dit geldt voor het buffervat in de stal, maar nog meer voor het drinkwater in de wei. Probeer daarom te voorkomen dat drinkbakken vol met water blijven staan als de koeien weer naar binnen of naar een ander perceel gaan.

Hoe langer water stilstaat (zeker in de zon), hoe beter de bacteriën en algen kunnen groeien. Dit geldt ook voor het water in de leidingen naar de wei toe, zélfs bij leidingwater. Aanvullend kunt u gebruik maken van niet-giftige desinfectiemiddelen die het water schoon houden.