Inmiddels 14 jaar geleden nam de familie Van der Zijpp een spiksplinternieuw melkveebedrijf in gebruik in het agrarische dorp Bant (Noordoostpolder). De van oorsprong Friese boerenfamilie heeft toentertijd goed rekening gehouden met de toekomst, vooral bedrijfshygiëne was een belangrijk aandachtspunt. Desondanks was er één aspect van de hygiëne waar moeder Akke en zoon Oane pas later grip op kregen.
“Alles valt of staat met de weerstand.” vertelt Oane, “We hebben de stallen goed neergezet, maar we bleven last hebben van een, in onze ogen, te hoog celgetal en te veel coli koeien.” En dus bleven de ogen geopend voor verbeterpunten. Eén daarvan was het drinkwater van de koeien: “We hebben 14 jaar geleden al voor sneldrinkers gekozen, we dachten dat je dan minder last hebt van vuil dat in de bakken blijft liggen. Zichtbaar is het ook schoner, maar er zat alsnog heel snel slijm en snotachtig spul in. Achter de klepel kon je de biofilm voelen.”
Sinds ruim een jaar is het drinkwater en - daarmee de sneldrinkers - helemaal vrij van bacteriën (waaronder coli), biofilm en slijm. Door het plaatsen van het Wattersysteem is die zekerheid er. En dat heeft een flinke boost gegeven aan de weerstand en de productie. “Dat is het verschil tussen denken en weten.” legt Oane uit, ”Op het zicht was het water schoon, maar door te meten blijkt het alsnog een besmettingsbron te zijn. Sinds de installatie van Watter hebben we de zekerheid dat het water niet meer vervuild is.”
De verbetering van de waterkwaliteit bracht een productiestijging teweeg. “Je moet daarbij het complete plaatje zien,” meent moeder Akke, “het is niet alleen water, het is niet alleen voer, het is niet alleen licht: alle aspecten dragen bij aan de gezondheid van het dier.” En deze complete aanpak werkt ontzettend goed: het RJG is boven 11.000 kg gestegen.
De familie Van der Zijpp had daarbij een dierenartsenpraktijk die het belang van schoon water ook onderschreef. Toch moet er volgens Oane meer aandacht gegeven worden aan water door erfbetreders. ’We hadden het geluk dat onze dierenarts er onder andere een middag aandacht aan schonk. Maar er zijn ook adviseurs bij ons op het bedrijf geweest die het afdeden met een blik in de drinkbak.”
Wat is dan de juiste aanpak voor schoon water volgens Akke en Oane? “Ga aan de slag. Verzeker je dieren van schoon water om hun weerstand te ondersteunen. Zelf hebben we die zekerheid en het gemak van de Wattermachine. We kunnen het iedereen aanraden.”