Overslaan en ga direct naar de inhoud

LTO Ledenvoordeel gaat voor duurzaam schoon drinkwater met Watter

 

Schoon drinkwater is een vereiste voor gezonde dieren. Daarom gaat LTO Ledenvoordeel samenwerken met het Nederlandse kennisbedrijf Watter. Dat heeft een apparaat ontwikkeld dat drinkwater met zout en stroom kan desinfecteren. Schadelijke chemicaliën om het water te reinigen zijn daardoor overbodig.

Biofilm

Veel veehouders hebben te maken met een biofilm in het drinkwater van hun dieren. Een slijmlaag met bacteriën en schimmels hecht zich aan de bodem van waterleidingen en drinkbakken. Elke keer als er nieuw schoon drinkwater in aanraking komt met de biofilm, wordt het water verontreinigd. Chemische middelen kunnen hier tijdelijk een oplossing voor bieden, maar die zijn niet alleen duur, maar ook belastend voor het milieu.

Onderzoek van TNO toont aan dat de Watter-methode de biofilm duurzaam afbreekt.

Deze methode is eenvoudig. Door elektrolyse van het drinkwater en een zoutoplossing ontstaat het desinfectiemiddel Nontox. Alle ziekteverwekkende bacteriën, schimmels, gisten en virussen in drinkwater worden zo onschadelijk gemaakt. Traditionele gevaarlijke reinigingsmiddelen zoals chloordioxide of waterstofperoxide zijn niet meer nodig. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de hygiënestandaard op de boerderij, waardoor dieren minder snel ziek worden. De veehouder hoeft zo minder chemicaliën te gebruiken op zijn bedrijf, maar ook minder medicijnen.

Met slechts stroom, zout en water worden bacteriën in drinkwater op een veilige manier onschadelijk gemaakt.

Watter

Watter is opgericht door de tweelingbroers Alfred en Arjan Koop. Zij hebben ervaring opgedaan in Estland, waar ze kennis hebben gemaakt met de Russische ruimtevaarttechnologie. Na jaren van ontwikkelen, testen en verbeteren én met een flinke dosis doorzettingsvermogen lukte het de broers om een apparaat te bouwen dat een krachtig, veilig en duurzaam desinfectiemiddel produceert. Dit biologische zuiveringsapparaat voor drinkwaterdesinfectie is als enige door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) toegestaan op de Nederlandse markt.

Johan Schuitemaker, inkoopspecialist bij LTO Ledenvoordeel, is enthousiast over deze milieuvriendelijke methode om zuiver drinkwater te produceren. ‘Naast de gezondheid van de dieren is milieu een belangrijk thema in de veehouderij. Een middel dat schoon drinkwater garandeert en tegelijkertijd het milieu ontziet, past wat ons betreft dan ook goed in onze visie op een duurzame toekomst.’