Overslaan en ga direct naar de inhoud

Paniekvoetbal bij aanpak Corona-virus uitbraak

 

Dit bericht is eerder gepubliceerd op 10 februari 2020 via watter.nl

De aanpak van het Corona-virus blijkt lastiger te zijn dan het lijkt. Het zeer besmettelijke virus grijpt snel om zich heen, terwijl er geen vaccin voorhanden is. Ook antibiotica zijn geen oplossing, omdat deze ineffectief zijn tegen virussen. Bij Watter hebben we veel ervaring en kennis op het gebied van veilige en effectieve desinfectie. We zien dat er momenteel, bijna letterlijk, met een kanon op een mug wordt geschoten. In Wuhan worden momenteel straten, stations en zelfs mensen nat gespoten met bleekmiddel. Vanuit wetenschappelijk oogpunt lijkt dit op paniekvoetbal: bleek is namelijk een gevaarlijke en inefficiënte methode om het Corona-virus aan te pakken, zo beamen meerdere gezondheidsexperts.


Mensen desinfecteren?

Het virus overleeft namelijk niet lang op harde oppervlakten en desinfectiemiddelen kunnen beter worden ingezet om locaties én personen te behandelen. Epidemioloog Saskia Popescu legt uit hoe dat werkt: "Het virus verspreidt voornamelijk via hoesten en kuchen, dus van mens tot mens. Plekken met veel personen, zoals ziekenhuizen en scholen, zijn de grootste brandhaarden. Het loont zich veel meer om deze locaties gericht aan te pakken." Het gebruik van een middel als bleek kent daarbij een grote keerzijde: inademing kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en inslikken van grote hoeveelheden leidt zelfs tot interne brandwonden. Voornamelijk ziekenhuispersoneel dat elke dag wordt gedesinfecteerd loopt grote gezondheidsrisico's.

Veilige en effectieve desinfectie valt of staat met de juiste toepassing: alleen dan kan het virus worden teruggedrongen zonder dat het de gezondheid vermindert. Hoe gek het ook klinkt: het desinfecteren van personen, met een veilig deinfectiemiddel, baat meer dan het schaadt. Het grootschalige gebruik van bleek is een paardenmiddel dat alleen in extreme situaties een oplossing zou kunnen zijn.

 

Straten en steden in Wuhan worden letterlijk bewerkt met desinfectie-kanonnen. Foto: People’s Daily/Global Times