Overslaan en ga direct naar de inhoud

5 tips voor schoner drinkwater

Verschenen in Boerderij / 23 juni 2020

 

Schoon drinkwater leidt tot gezondere varkens. Reinoud Homan van Watter geeft 5 tips voor schoner drinkwater.

Met een prachtige zomer in het vooruitzicht is het tijd om de drinkwatervoorziening van uw varkens onder de loep te nemen. Schoon drinkwater verlaagt de infectiedruk in de stal, waardoor de weerstand en de diergezondheid verbetert. Bovendien drinken dieren bij schoner water meer, wat een positief effect heeft op de melkgift en voeropname. Met deze tips van drinkwater-expert Reinoud Homan kunt u uw bedrijf optimaal inrichten.

 

1) Maak het water zichtbaar

Op veel varkensbedrijven wordt het water niet gezien, omdat de dieren rechtstreeks uit de nippel drinken. Hierdoor kan het zijn dat overduidelijke signalen dat het water ondermaats is, zoals verkleuring of stank, onopgemerkt blijven. Door het inbouwen van kijkglaasjes of een waterfilter kunnen afwijkingen sneller worden opgemerkt.

2) Goedgekeurd water is niet per se schoon

Veehouders worden geadviseerd om hun water te testen op kwaliteit door zelf geur, kleur, bezinksel en helderheid te controleren, maar bacteriën zijn onzichtbaar voor het blote oog. Helder water is dus niet per se schoon. Neem daarom regelmatig watermonsters én onderneem actie indien het water niet volledig vrij is van kiemen.

De door IKB-gestelde normen zijn namelijk te ruim. Drinkwater voor varkens wordt goedgekeurd als het minder dan 10.000 kiemen per milliliter bevat. Stelt u zich voor dat dat allemaal Streptococcen zijn, en dat deze zich ook nog eens elke 30 minuten in aantal kunnen verdubbelen! Zelfs van 100 bacteriën naar 1 miljoen bacteriën duurt dan slechts 7 uur. Het is daarom logisch dat u pas tevreden moet zijn als er nul kiemen in het water zitten.

3) Leidingwater is beter, maar geen garantie

Bacteriën en andere kiemen groeien in de leidingen in de stal. Oók bij gebruik van leidingwater. Buffervaten, tyleen waterleidingen, een warme stal, medicijnen en andere toevoegingen zorgen ervoor dat er sprake is van vervuiling in de leidingen. Ongeacht de oorsprong van het water en de kwaliteit van het water dat binnenkomt. Daarbij telt wel mee dat een slechte chemische kwaliteit, zoals een teveel aan ijzer, bijdraagt aan snellere groei van kiemen en een grotere kans geeft op biofilm. Met leidingwater verzekert u zich wel van goede chemische kwaliteit.

4) Zuren zijn niet bacteriedodend

Veel bacteriën, waaronder Salmonella en E. coli, groeien het best in een neutrale omgeving (pH 7) en minder snel bij andere pH-waardes. Pas bij een echt lage (of hoge) pH kan zo’n bacterie helemaal niet meer groeien.

Een foute aanname is echter dat onder een bepaalde waarde niets meer groeit. Bij nagenoeg elke pH is wel een bacterie te vinden die onder die omstandigheid ideaal groeit. Zo gedijen zuurminnende bacteriën als Streptococcen juist goed bij een pH van rond de 3,8, net als schimmels en gisten! Bij gebruik van zuren komt het totale aantal bacteriën na verloop van tijd dan ook terug op hetzelfde niveau.

5) Investeer in een Watter-machine

In een omgeving waar de hygiëne onder druk staat, zoals in de veehouderij het geval is, zal er altijd sprake zijn van vervuiling met bacteriën en schimmels. Daarom is het belangrijk om het water systematisch en structureel schoon te houden. Met het Watter-systeem blijven leidingen, drinkbakjes en drinknippels op een veilige manier volledig schoon. Dat garandeert dat de waterkwaliteit op de drinkplek áltijd optimaal is en de varkens altijd goed kunnen drinken. Bovendien bespaart u veel geld op de inkoop van zuren en chemicaliën.

 

Wilt u ook uw drinkwaterkwaliteit effectief aanpakken? U kunt via de website heel eenvoudig een afspraak maken om de mogelijkheden op uw bedrijf te bespreken. Klik hier!

 

Als er schoon drinkwater in de stal is, drinken varkens meer en zijn ze gezonder.

Door een systeem van Watter aan te schaffen kun je als varkenshouder veel geld besparen op inkoop van zuren en chemicaliën.

Op het gesloten varkensbedrijf van Gerard Scholman worden de dieren sinds 2018 voorzien van schoon water door de Watter-machine. “Ik bespaar jaarlijks €13.000,- aan zuren en chloordioxide, en het water is schoner dan ooit.”